Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Položili temeljni kamen za prizidek k vrtcu Horjul

Prostorska stiska in potrebe po povečanih kapacitetah za otroke, ki obiskujejo vrtec v Horjulu bo rešena prej kot v enem letu. Po besedah župana še pred poletjem 2022.
'Predvidena vrednost prizidka vrtcu je skoraj milijon evrov, rok izvedbe je uradno podan do konca avgusta prihodnje leto, ampak jaz verjamem, da bomo že pozno spomladi prizidek zgradili, tako da bodo otroci lahko čim prej prišli v nove in boljše prostore.' S temi besedami je župan Janko Prebil po uvodnem pozdravu nagovoril občinske svetnike, predstavnike izvajalcev, ravnatelja OŠ Horjul in ostale goste.

Čeprav so z deli začeli že v avgustu, so v sredo, 15. septembra, s svečanim polaganjem temeljnega kamna tudi uradno pred vsemi gosti poudarili velik pomen gradnje prizidka. Po začetnih delih, kjer je bil najprej na vrsti izkop in deponija materiala, je že sledila gradnja spodnjega, betonskega dela prizidka. V naslednji fazi, predvidoma oktobra, pa bodo izvajalci že začeli postavljati zgornji del prizidka, ki bo zgrajen po najsodobnejših energetskih in okoljevarstvenih standardih. Delno financiranje so na občini zagotovili iz Eko sklada, tako da gradnja ne bo v polni meri obremenila občinskega proračuna. Prizidek vrtcu bo tudi sofinanciran iz razpisa za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v republiki Sloveniji v proračunskem obdobju 2021–2024, ki ga je razpisalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. 

Župan je na kratko opisal, kako zahtevno je bilo pripraviti vso potrebno dokumentacijo za ta projekt, saj so morali med drugim urediti tudi poplavno varnost vodotoka Ljubgojščica. Z veliko trdega dela, truda in tudi nekaj sreče, so se po njegovih besedah zadeve vendarle začele odvijati v pravi smer. Omenil je tudi, da bodo sedaj lahko za otroke zagotovili ustrezne zunanje površine vse do vodotoka. S tem bodo tudi zadostili pogojem, ki jih predpisujejo standardi. Predvideva, da bodo v zimskem času zaključili z gradbenimi deli in se bodo izvajalci lahko posvetili urejanju strojnih inštalacij v prizidku in opremljanju prostorov. Županove besede je potrdil tudi Matija Čepon, direktor podjetja, ki izvaja gradnjo, pohvalil pa je tudi pomen zelo dobrega sodelovanja z nadzorno službo.

Za veliko dobro volje so poskrbeli tudi otroci vrtca Horjul, ki so zbranim gostom zapeli nekaj čudovitih pesmi. Ob tem smo tudi slišali, kako zelo se veselijo nove pridobitve, ki jim bo bivanje v vrtcu še polepšalo. 

Župan Janko Prebil in ravnatelj OŠ Horjul Aleksander Gube sta nato skupaj položila temeljni kamen na gradbišče, ki ga je blagoslovil župnih Janez Smrekar. Ravnatelj je dejal, da bodo po končani gradnji lahko končno sprostili prostor v telovadnici, kjer rešujejo trenutno stisko, saj je prav v zimskem času potreba po telovadnici večja kot v toplejših mesecih. Zahvalil se je tudi županu in občinskim sodelavcem ter svetnikom, da so se tako zavzeto lotili projekta in ga tudi podprli, saj so potrebe resnično velike. Ko bo prizidek končan, bo to pomembna pridobitev za občino Horjul.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi