Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
25°C
8°C
Oceni objavo

Oratorji poln smeha, pesmi in veselja

V osmih dneh je bilo v Horjulu veliko smeha, pesmi in veselja. Na župnijskem dvorišču v Horjulu se je vsako jutro zbralo kar 106 otrok, kjer so jih sprejeli animatorji in organizatorji oratorija.
Kot se za začetek počitnic spodobi, smo tudi letos organizirali oratorij, z geslom »Stopi na pot«. Skozi celoten teden smo spremljali knjižnega junaka Hobita ter vse njegove pustolovščine, ki jih ni bilo malo. Oratorijski teden smo začeli z sveto mašo ter spoznavnimi katehezami. Sledila sta klasična oratorijska dneva z jutranjo molitvijo, smešno igrico, poučnimi katehezami, zabavnimi delavnicami in z zahtevnimi Velikimi igrami, pri katerih ni bilo šale, saj so otroci letos na igrah vsak dan pridno nabirali točke, ki so na koncu določile zmagovalno skupino iger Oratorija Horjul. Sledil je sredin izlet, ki nas je popeljal do Gradišča pri Vipavi. Najprej smo se sprehodili do cerkve sv. Križa na Gradišču, kjer smo imeli sveto mašo, nato pa se odpravili do igrišča pod Gradiško Turo, kjer smo pojedli sendviče, malo poklepetali in se nato vrnili nazaj v dolino. Večino poti sta nas spremljala veter in sonce, na avtobusu pa utrujeni obrazi srečnih otrok. Oratorij se je nadaljeval z četrtkovimi vodnimi igrami, pri katerih nam je končno uspelo ujeti vroč dan brez dežja. Popoldne pa je po slastnih palačinkah sledil svetopisemski maraton, na katerem smo preverjali spomin in znanje z kratkimi, a ne prav lahkimi, vprašanji. V Petek nas je čakala orientacija po Horjulu, kjer se je že prepoznala borba za najboljšo uvrstitev in posledično visoke točke v seštevku Velikih iger. Imeli pa smo tudi predstavitev skupin, kjer je morala vsaka starostna skupina izdelati točko, ki jo bo predstavila na odru. Tudi tukaj smo dobili zmagovalca, ki nas je nasmejal z svojo dramsko igro v kateri smo se dodobra nasmejali oponašanju animatorjev na oratoriju. V soboto je spet sledil klasičen dan, ki pa še zdaleč ni bil lahek. Odvijale so se borbe za točke, himna se je prepevala že na ves glas, kar ga je po celem tednu sploh še ostalo. Imeli smo tudi pripravo na praznično zaključno mašo, ki je sledila naslednji dan v nedeljo. V nedeljo smo torej zaključili oratorij z jutranjo sveto mašo v cerkvi sv. Marjete v Horjulu. Po maši pa je sledila razglasitev zmagovalca Velikih iger ter oratorijska igrica v Prosvetnem domu. Naj se ne sliši preveč preprosto. Vsak oratorijski dan smo si pogledali zaigran krajši odlomek Hobitovega življenja. Vsak dan smo spoznali pomembne življenjske vrednote in zaklade dneva, včasih nas je zgodba nasmejala, včasih pa nas je spodbudila k razmišljanju in nam za trenutek dala misliti. Vsak dan znova, pa so se otroci domov vračali utrujeni a nasmejani, polni novega znanja in izkušenj.

Vse to je zmoglo 25 animatorjev, ki se jim iskreno zahvaljujem. Zahvaljujem se tudi sovoditeljema Tilnu Medvedu in Primožu Bastardi, ki sta vedno poskrbela za izvirne ideje in zamisli ter ogromno smeha. Ta oratorij je bil nekaj posebnega, že od marca, ko smo začeli s pripravami. Hvala za vso potrpežljivost, vztrajnost, veselje, glas, ki ste ga porabili za banse. Hvala tudi gospodu župniku Janezu Smrekarju, ki je daroval maše in nas vsako jutro povabil k molitvi. Hvala tudi vsem staršem, da so nam zaupali svoje otroke, hvala vsem sponzorjem in darovalcem. Skupaj smo iz drobcenih koščkov zgradili velik mozaik Oratorija Horjul.

Tinkara Burjek

Oglejte si tudi