Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Mladi čebelarji OŠ Horjul pridelali med v šolskem čebelnjaku

Učenci osnovne šole Horjul, ki pod vodstvom ravnatelja Primoža Garafolja že štiri leta spoznavajo pomembnost čebel v našem vsakdanjem življenju v sklopu čebelarskega krožka, žanjejo bogate sadove svojega dela. Julija so namreč pridelali kar 30 kilogramov medu.
Sladki med bo pristal na mizah vseh otrok v šoli in vrtcu, saj ga bodo postregli pri tradicionalnem slovenskem zajtrku sredi novembra. Cilj tega projekta je, da se mladim v šolah in vrtcih približajo prednosti, ki jih prinašajo domači slovenski pridelovalci, saj je hrana, ki je pridelana v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje ali ojačevalcev okusa.

Kar 26 mladih čebelarjev različnih starosti spoznava pomembnosti sožitja človeka in narave, seveda vedno pod vodstvom izkušenih mentorjev Ivana Krvina in Janka Prebila. V zadnjem obdobju so posadili kar 24 jablan in uredili lipov drevored pri šolskem čebelnjaku, da marljivim čebelam omogočijo čim boljšo pašo. Čebele v vseh petih šolskih panjih bodo imele tako hrane v izobilju v neposredni bližini. Župan občine Horjul Janko Prebil je nad delom mladih čebelarjev navdušen in svoje mentorstvo vidi kot pomembno predajanje bogatega čebelarskega znanja Čebelarskega društva Dolomiti Polhov Gradec mlajšim generacijam: "Veseli me, da so učenci čebelarskega krožka pridelali čisto svoj med in tako spoznali, kako poteka naravna simbioza med čebelami, rastlinami in ljudmi. Brez dela in skrbi seveda ni dobrega rezultata in pridelka. Pri tem krožku vse to spoznajo zelo neposredno. Menim, da bodo učenci s ponosom postavili na mize doma pridelan med pri tradicionalnem slovenskem zajtrku in tudi s tem sošolcem pokazali, kako pomembna je doma pridelana hrana. Žalosti pa me, da kljub vsej prizadevnosti vodstva šole, občine in ne nazadnje tudi otrok, ki so sodelovali pri vseh naših aktivnostih, nismo prepričali združenja LAS Barje z zaledjem, da bi poiskali sredstva za ureditev okolice OŠ Horjul. Šola je ekološko usmerjena in si prizadeva, da učenci dobijo tudi druga znanja, ki jim bodo kasneje v življenju nedvomno prišla prav."

 

Peter Kavčič 
Fotografija: Primož Garafolj

Oglejte si tudi