Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Pristan – pomoč na domu za ostarele

Zavod Pristan je neprofitna organizacija za izvajanje socialnovarstvene storitve pomoči družini na domu, na podlagi dovoljenja Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. To storitev sofinacirajo posamezne občine v smislu koncesijskega razmerja.

Pogovarjali smo se  z Nado Jerala, koordinatorko pomoči na domu in vodjo enote Ljubljana, pod katero sodi tudi Horjul. Na vprašanje, kako se je pomoč na domu uveljavila na našem področju, je odgovorila:  'Od Leta 2015, odkar imamo koncesijo za opravljanje pomoči v Horjulu, se je število uporabnikov v občini zelo povečalo. Na začetku smo pomagali le dvema starostnikoma, leta 2020 pa smo jih našteli kar 17. V letošnjem letu sodelujemo z dvanajstimi osebami. Večinoma gre za starostnike starejše od 80 let, ki so še toliko pri močeh, da lahko še živijo doma, a vsega ne morejo postoriti sami. Zaradi sodobnega načina življenje, ko so ljudje po službah, pa njihovi družinski člani, prijatelji ali sorodniki ne zmorejo ustrezno pomagati. S tem, ko lahko starost preživljajo doma, jim preko naše storitve omogočimo izbiro in niso postavljeni pred dejstvo, da morajo nujno v dom za ostarele. Lahko bi dejali, da nekako razbremenimo družino pri skrbi za svojce.'

Morda še en zanimiv podatek. Tovrstno pomoč na domu, torej v okvirjih kot jih poznamo sedaj, so pred leti razvili slovenski centri za socialno delo in lahko rečemo, da so prilagojeni prav za naš prostor in način življenja.

V kolikor želite izvedeti več, lahko pokličete za dodatne informacije na telefonsko številko 01/547 95 79 ali na mobilno številko 031/702-698 ali preverite spletno stran www.pristan.si


Kdo je upravičen do storitve pomoči na domu?

Pomoč družini na domu je namenjena upravičencem, ki imajo zagotovljene bivalne in druge pogoje za življenje v svojem bivalnem okolju, če se zaradi starosti ali hude invalidnosti ne morejo oskrbovati in negovati sami, njihovi svojci pa take oskrbe in nege ne zmorejo ali zanju nimajo možnosti. V osnovi pa lahko razdelimo upravičence v pet skupin, in sicer: osebe starejše od 65 let, osebe s statusom invalida, druge invalidne osebe, ki jim je priznana pravica do tuje pomoči, kronični bolniki in osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja ter nenazadnje hudo bolni otroci, ki niso vključeni v organizirano obliko varstva.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi