Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Ukinitev velikih zabojnikov za embalažo v občini Horjul

Začetek novega leta bo prinesel tudi nekaj novosti na področju komunalnih dejavnosti – odvažanja smeti. Natančneje, 1. januarja 2022, se iz ekoloških otokov umikajo veliki rumeni zabojniki za embalažo. Zato vas opozarjamo, da boste z novim letom odpadno embalažo odlagali v domač zabojnik. Če menite, da je ta premajhen, lahko pri JP VOKA Snaga naročite večjega.
Do omenjenih sprememb je prišlo zaradi sprejema novega oziroma dopolnjenega odloka o zbiranju komunalnih odpadkov. Ta je bil nujen zaradi uskladitve z veljavnimi predpisi in izboljšanja kakovosti javne službe s spremembami in dopolnitvami določenih področij, ki še bolj jasno definirajo izvajanje javne službe. Veljavni odlok je bilo namreč treba uskladiti z določbami Uredbe o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov (Uradni list RS, št. 33/17 in 60/18). Tako bo največja novost, ki se tiče občanov, da bodo na ekoloških otokih ostali le še zabojniki za zbiranje stekla in papirja. Rumeni zabojniki za embalažo bodo, kot rečeno, ukinjeni.

Opozarjamo še, da je Občina Horjul je v zadnjih letih zaznala povečano nelegalno odlaganje odpadkov na ekološke otoke s strani samostojnih podjetnikov in gostincev, ki so sicer dolžni svoje odpadke odvažati po pravilih, ki veljajo za podjetja. Redno se je dogajalo, da so bili ekološki otoki prenatrpani, poleg tega pa smo na njih našli odpadke, ki tja sploh ne sodijo. Ob tem opozarjamo, da je tovrstno odlaganje smeti nelegalno, kar so ugotovile in podprle tudi pristojne inšpekcijske službe.

Zato vas obveščamo o teh spremembah, da ne boste imeli težav pri sortiranju vaših odpadkov iz gospodinjstev. Vsi občani, ki še nimate zabojnikov ali potrebujete večje zabojnike, si lahko do konca leta naročite večji zabojnik za embalažo brez vsakih dodatnih stroškov. Kontaktna številka, kjer lahko pridobite vse informacije, je 01 477 96 00. Lahko pa jih kontaktirate tudi preko elektronske pošte: vokasnaga@vokasnaga.si.

Zabojnike z embalažo bo JP VOKA Snaga praznila tako kot do sedaj, na vsake 3 tedne. Ko bodo veliki zabojniki na ekoloških otokih odstranjeni, bo prepovedano odlaganje embalaže poleg ostalih zabojnikov ali v zabojnike za steklo in papir. Za kršitelje so predvidene globe, vse skupaj pa bodo spremljale pristojne službe, torej medobčinski inšpektorat ali JP VOKA Snaga.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

 

Oglejte si tudi