Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Kam s kosovnimi odpadki v letošnjem letu?

Odvoz kosovnih odpadkov je enkrat letno brezplačen za gospodinjstva v horjulski občini. Zaradi ukrepov, povezanih z bojem proti koronavirusu, tako kot lansko leto tudi letos ni v planu zbiranje kosovnih odpadkov na zbirnih lokacijah, ampak bo treba te odpadke ali odpeljati na zbirno mesto v Ljubljani ali pa naročiti odvoz. Spomladi bodo odpadke odvažali 12. 5., zato je skrajni rok za oddajo prijave 5. 5.

Postopek je v resnici zelo preprost. Naročanje na odvoz uredite z naročilnico, ki jo najdete na spletni strani www.vokasnaga.si v rubriki ločevanje odpadkov - kosovni odpadki. Potem ko bodo prejeli vašo naročilnico, vas bodo poklicali in se skupaj z vami dogovorili za datum odvoza. Na dan, dogovorjen za odvoz kosovnih odpadkov, jih morate pripraviti na prevzemnem mestu za komunalne odpadke. Ob prevzemu kosovnih odpadkov morate biti obvezno dosegljivi po telefonu, če pa želite, ste lahko tudi prisotni pri odvozu.

Vedno lahko kosovne odpadke odpeljete tudi sami

Če ste možnost brezplačnega odvoza že izkoristili, lahko kosovne odpadke odpeljete v zbirni center ali pa se z izvajalcem dogovorite za prevzem in odvoz, kar pa je treba plačati po veljavnem ceniku. Za vse dodatne informacije pišite na e-naslov kosovni@vokasnaga.si.

Kako pripraviti kosovne odpadke?

Kosovne odpadke do šeste ure zjutraj na dan odvoza ali pa do osmih zvečer pred dnevom odvoza zložite poleg zabojnikov in jih razvrstite glede na vrsto (kovine, les itd.). Bodite pozorni, saj odpadkov, ki niso kosovni odpadki, ne bodo odpeljali in bodo o njih obvestili pristojne inšpekcijske službe.

Med kosovne odpadke ne smemo odlagati preostanka (gospodinjskih) odpadkov, stavbnega pohištva (oken, vrat itd.), gradbenih odpadkov, zemlje, listja in vej, nevarnih odpadkov, avtomobilskih gum in stekla.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi