Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

»Z vztrajnostjo in trdno voljo si lahko rešimo življenje«

Podolnica, 20. marec – V dvorani gasilskega doma v Podolnici je na povabilo Razvojnega društva Urh svojo bridko življenjsko izkušnjo predstavila Darja Rojec ter zbrane spodbudila k zdravemu življenju.

Na svetovni dan sreče je na najvažnejšo vrednoto – zdravje – v svojem predavanju opozorila Darja Rojec, ki se je z boleznijo raka dojke srečala razmeroma zgodaj. Pri zgodnjih 34 letih, ko naj bi človeku zdravje služilo v vsej polnosti, je zbolela z zahrbtno boleznijo in življenje se ji je v trenutku postavilo na glavo.

Spregovorila o svojem doživljanju bolezni in njenih posledicah, o pomembnih odločitvah ter bistvenih korakih, ki jih mora človek, ki se sreča s tovrstno boleznijo, prehoditi. Dotaknila se je različnih postopkov zdravljenja in nekaterih posegov, ki pri bolniku in njegovih bližnjih puščajo takšne in drugačne rane. Poudarila je, da je o bolezni treba govoriti in se ne zapirati vase, treba jo je spoznati in se z njo soočiti, ne pa je imeti za sovražnico, saj kljub vsemu ta pogosto opozori na nekatere pozitivne življenjske vidike, ki se jih človek sicer zave šele pozneje. Svetovala je, naj se bolniki vključijo v društva, kjer delujejo ljudje z isto boleznijo ali enakimi težavami, saj se bodo prav tam počutili bolj razumljene in sprejete. Tako je storila tudi sama, ko se je priključila društvu onkoloških bolnikov Europa Donna, v katerem je dejavna še danes.

Svoja doživljanja ob spoprijemanju z boleznijo je opisala tudi v knjigi Štirje letni časi. V knjigi Pa jo imam pa je predstavila svoje dileme in pozneje čudovite občutke ob rekonstrukciji dojk. Iz svoje najnovejše knjige Nasveti in izkušnje iz prve roke, kjer so zbrani recepti iz domačih lekarn, ki jih je za zdravljenje bolezni uporabila sama oziroma so jih ji zaupali pacienti, ki so prav tako uspešno uporabili določene pripravke ali tehnike zdravljenja, pa je podala nekaj aktualnih receptov. Ob koncu je poudarila pomembnost rednega pregledovanja dojk ter zdravega načina življenja, kamor spadata redno gibanje in zdravo prehranjevanje, saj si lahko prav z vztrajnostjo in trdno voljo rešimo življenje ter tako dosežemo naš najvažnejši cilj – zdravje!

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi