Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Po blagoslov za svoje konje

Vrzdenec, 26. december – Na godovni dan sv. Štefana je tradicionalno žegnanje konj na Vrzdencu tudi to pot pripravilo Konjeniško društvo Zelena dolina, blagoslov pa je podelil župnik Janez Smrekar.
Letošnjega žegnanja konj na Vrzdencu se je udeležilo mnogo konjskih vpreg in konjenikov od blizu in daleč. Svoje konje so lepo praznično okrasili, marsikdo pa si je za svoj klobuk zataknil kak cvet in rožmarin. Zbrane na parkirišču pri Zeleni dolini je najprej nagovorila povezovalka Mojca Jazbar ter spomnila na prigodo mučenca sv. Štefana ter na nekatera starodavna izročila, ki se prenašajo iz rod v rod, pogosto le v zapisu, včasih tudi v besedi, redkeje pa v dejanjih. Ohranjanje ljudskega izročila in tradicije blagoslova konj je pohvalil župan Janko Prebil ter se Konjeniškemu društvu Zelena dolina zahvalil za lep običaj. Ob tej priložnosti je zbranim čestital ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga obeležujemo Slovenci na Štefanovo, ter jim zaželel vsega dobrega v prihajajočem letu. Obred blagoslova konj je nato opravil horjulski župnik Janez Smrekar ter obiskovalcem zaželel obilo dobrega tudi v njihovih domovih. Konji so bili ob koncu veseli kruha in soli, vsi konjeniki pa spominskega koledarja, ki jih bo na čudovito žival spominjal vse dni v naslednjem letu.

Sicer pa na Vrzdencu Štefanovo postaja pravi občinski praznik, saj se takrat poleg številnih lastnikov konj in članov društva vselej zbere še cela množica ljubiteljev te čudovite živali, ki je še posebej zanimiva otrokom. Člani društva se vsako leto skrbno pripravijo na blagoslov in tudi letos je bilo veselo, dišalo je po kuhanem vinu in čaju ter konkretnem okrepčilu, s katerim so pogostili obiskovalce in poskrbeli za prijetno druženje.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi