Logo MojaObčina.si

Horjul

JUTRI
36°C
19°C
TOR.
26°C
19°C

Društvo upokojencev Horjul vabi na dvodnevni izlet na Tirolsko in v Dolomite

Si želite lepih razgledov v objemu visokih gora in začutiti pristno domačnost južne Tirolske? Potem ne odlašajte in se čim prej prijavite na dvodnevni izlet, ki ga organizirajo v Društvu upokojencev Horjul v začetku junija. Izlet z avtobusnim prevozom se začne v četrtek, 2. 6., in konča v petek, 3. 6. 2022, ko sledi povratek v večernih urah.

Program izleta na Tirolsko

1.dan:  Slovenija – Innichen – Ladinci – področje Val Gardena / Ortisei

Odhod avtobusa bo ob 5.00 uri zjutraj izpred pošte Horjul. Vožnja v Avstrijo mimo Beljaka in naprej po dravski dolini do meje z Italijo.

Pustriška dolina (italijansko Val Pusteria, nemško Pustertal, je upravna skupnost na vzhodu Južne Tirolske. Center je mesto Bruneck.

Samostan Innichen temelji na nekdanjem benediktinskem samostanu Sv.Kandida. Današnjo podobo je cerkev dobila v 13.st. Sledil bo prehod po samostanski cerkvi. V tem kraju si bomo vzeli čas za kavo. V bližnjem kraju Toblach izvira reka Drava. Zanimivo, da je vse do sem potekala pred stoletji poselitev Slovanov.

Sledil vožnja mimo kraja Bruneck ( morda čas za postanek) do muzeja Ladin Ciastel de Tor. Spoznamo položaj Ladincev na J.Tirolskem. Kot najstarejša in najmanjša jezikovna skupina tvori ladinščina most med retroromanščino v Švici in furlanščino okoli  Vidma in Pordenona. V muzeju kažejo psebne pogoje te gorske pokrajine v kateri se je lahko ta najstarejši jezik regije živo ohranil do danes.

Na vrsti bo vožnja čez slikovit prelaz Gardena do našega hotela ali penziona. Sledi čas za osvežitev, večerja, nočitev.

 

2. dan: dolomitska panoramska cesta – Slovenija

Zajtrk v hotelu potem pa jo mahnemo na panoramsko pot. Velika dolomitska cesta je bila odprta leta 1909. Povezala je Bolzano s krajem Cortina D'Ampezzo. To bo tudi smer naše poti. Panoramska vožnja po zaviti gorski cesti nas bo pripeljala do prelaza Passo Pordoi kjer bo postanek na višini 2200 metrov. Tam se odpira krasen razgled po okolici ter na vrh Sass Pordoi (2925 m). Vzpon z gondolo na vrh    je vključen v program.

Pot nas bo vodila naprej čez prelaz Falzarego do Cortine D'Ampezzo. Mesto je izhodišče za smučarski raj pozimi in pohodnike poleti. Naredili bomo krajši sprehod po slikovitem mestecu ter si privoščili dobro kavico. Za konec bo kot lep zaključek še sprehod ob jezeru Misurina.

Pot med vrhovi Dolomitov nas bo pripeljala naprej proti Sloveniji. Prihod domov je predviden v večernih urah. Vrstni red se lahko spremen glede na vremenske razmere.

 

Cena 165 evrov pri številu najmanj 40 potnikov vključuje:

Prevoz s turističnim avtobusom (klima, hladilnik, tv, video, cd-player), cestne pristojbine. 1 x polpenzionska namestitev v hotelu ali penzionu 3*v dvoposteljnih sobah. Vstopnina v muzej v Ladincih, ogled Innichen, gondola na vrh Sass Pordoi, vse ostale zunanje oglede po programu, vodenje in organizacija potovanja, DDV po zakonu.

Doplačila  (po želji):

Enoposteljna soba cca 30 EUR

Zavarovanje rizika odpovedi 5 %

 

Pomembno: Za prestop meje Slovenci potrebujemo veljaven osebni dokument – potni list ali osebno izkaznico.

Za prestop meje potreben tudi  P C T

Brez PCT-ja zadostuje hitri antigenski test opravljen dan pred odhodom. Splošni pogoji so sestavni del programa.

 

Prijave sprejemamo v naši pisarni. Zaradi omejenega števila sedežev v avtobusu se prijavite čimprej!

Za kakršno koli vprašanje v zvezi  z ekskurzijo pokličite na tel. 031-658-835 – Matko

 

Peter Kavčič

Foto: Dolomiti.org

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi