Logo MojaObčina.si

Horjul

DANES
15°C
-2°C
JUTRI
15°C
-2°C
Deli

Pomen lokalno pridelane hrane

Maj je še posebej pomemben mesec za skrb za okolje, saj se narava prebudi v vsem svojem sijaju. Zato smo v tem času v občini Horjul še posebej dejavni na področju ozaveščanja o pomenu ohranjanja narave, našega čistega okolja, saj živimo na izredno lepem koncu Slovenije in je prav, da ga ohranimo tudi za rodove, ki pridejo za nami. Vse to se začne seveda pri nas samih in s svojim delom in zgledom to prenašamo na najmlajše.

Zato se kot predsednik čebelarskega društva Polhov Gradec - Dolomiti čutim še posebej poklicanega, da naredim vse, kar je v moji moči, da pomagam izobraževati mlade in jih učiti o nujnem obstoju čebel v našem okolju.

V Osnovni šoli Horjul smo tako skupaj s kolegi čebelarji poskrbeli, da so otroci že poskusili prvi letošnji med in pod vodstvom svojih učiteljev pripravili zanimive izdelke, ki se dotikajo čebel in njihovega koristnega dela za vse nas. Zavedati se moramo, da brez čebel ne bi bilo domače pridelane hrane, domačega sadja v takšnem obsegu kot smo ga vajeni. Vse to pa nas zopet vrača na začetek, k skrbi za čisto okolje, kjer je ekologija pred intenzivnim kmetijstvom, kjer se uporabljajo pesticidi in ostala sredstva, zaradi katerih čebele ne morejo uspevati in opravljati svojega dela.

Zavedam se, da izkušnja, ki jo dobi otrok, ko se na lastne oči prepriča, kako pride jabolko s šolskega vrta na mizo pri šolski malici, in se ob tem nauči celotnega naravnega cikla, predstavlja neprecenljivo znanje. Zato pozivam starše in stare starše, naj ponovno zasadijo sadno drevje in v duhu izročila naših prednikov poskrbijo za čim večji del doma pridelane hrane. Naša lega nam to omogoča, prav tako pa imamo na voljo dovolj obdelovalnih površin.

Svetovni dan čebel, ki ga obeležujemo 20. maja, je nastal na pobudo Pavleta Zdešarja. Na njegovo pobudo se že 16 let maja vrstijo srečanja čebelarjev v raznih krajih po celi Sloveniji. Veliko truda je bilo vloženega s strani čebelarske zveze Slovenije, predsednika Boštjana Noča in ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano. Na podlagi tega imamo sedaj praznik čebel, ki ga obeležujemo na datum rojstva Antona Janše, kranjskega čebelarja, ki je na pobudo cesarice Marije Terezije na Dunaju osnoval čebelarsko šolo.

Skrb za okolje je in mora ostati naša zaveza rodovom, ki prihajajo za nami. Tudi zato tako intenzivno delamo na tem, da od besed o okoljevarstvu prehajamo na konkretna dejanja. Eno od teh je tudi izgradnja nove čistilne naprave v Horjulu, ki je že praktično končana in čaka na tehnični prevzem ter nato začetek poskusnega obratovanja. A ta uspeh nas ne bo uspaval, saj skupaj s sodelavci pripravljamo že naslednje projekte, ki so nujni za boljšo kakovost življenja vseh v naši občini.

 

Župan Janko Prebil

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!