Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Odločno smo krenili v novo leto

Spoštovane občanke in občani, staro leto se je poslovilo in lahko rečem, da smo odločno krenili v novo leto, saj nas čaka veliko dela, ker imamo visoko zastavljene cilje. V občini se bo letos veliko gradilo, odprtih imamo namreč veliko gradbenih projektov, za katere uspešno urejamo potrebno dokumentacijo, da bomo spomladi začeli z gradnjo.

Če naštejem glavne projekte, so to gradnja poslovilne vežice na Vrzdencu, večnamenske športne dvorane v Žažarju, mostu pri Metrelu, kjer trenutno še čakamo pravnomočnost gradbenega dovoljenja. V času do začetka gradnje pripravljamo vso potrebno dokumentacijo in razpise, da se bo, ko bo vreme to dopuščalo, lahko začela gradnja. Poleg tega nas čaka tudi gradnja prizidka k otroškem vrtcu Marjetica, ki je nujna, saj trenutno en oddelek deluje v telovadnici in je prostorska stiska enostavno prevelika. Sicer so to lepe skrbi, ker pomni, da je nataliteta v občini v porastu, se pravi, da se mladi odločajo, da v domačem kraju ustvarijo družino. S tem skrbimo, da naši kraji ostanejo živi, hkrati pa je to tudi dokaz o dobri kakovosti življenja. Na občini smo seveda dolžni poskrbeti za to, da mladim in njihovim družinam omogočimo varstvo otrok, zato je gradnja prizidka oziroma širitev vrtca šla v proces pridobivanja dokumentacije in sredstev brez vsakršnega oklevanja.
Na področju gradnje kanalizacije v Žažarju trenutno čakamo prenose zemljišč in vpis v zemljiško knjigo. Žal so ti postopki dolgotrajni, a moramo se držati zakona, saj se dandanes nič več ne sme delati brez ustrezne dokumentacije. Tu so pravila zelo jasna in za vsak evro, ki smo ga ali ga še bomo investirali v infrastrukturo, moramo imeti vso dokumentacijsko urejeno. Računam, da bomo do jeseni uspeli pridobiti gradbeno dovoljenje in izvajalce preko razpisa, da bomo jeseni lahko začeli z gradnjo kanalizacije in vse dodatne infrastrukture od vodovoda, meteornih kanalov, javne razsvetljave do optičnega omrežja v Žažarju. Med manjše projekte, ki jih bomo letos izpeljali, štejem predelavo čistilne naprave v Podolnici v črpališče in umestitev tlačnega voda ter pločnika do Zaklanca. Računam, da bomo to uredili preko poletja ali najkasneje do jeseni.

Urejali bomo tudi ceste. V ta namen so bili opravljeni določeni geodetski posnetki. V Horjulu želimo urediti pločnike in prehode za pešce, vse to seveda za varno pot naših otrok v šolo in domov. Varnost najmlajših mora biti naša največja prioriteta. Urejala se bo tudi cesta na Koreno do Laparije, kar je trenutno najbolj problematični odsek. Na zadnji seji občinskega sveta smo obravnavali tudi odmero komunalnega prispevka v naši občini. Svetnikom smo predstavili trenutno stanje in načrt, kako bomo to izvajali v prihodnje. Gremo v sodobnejši pristop. Naš načrt je, da se bo komunalni prispevek za novogradnje zmanjšal. S tem želimo pomagati mladim, ki želijo graditi in si tu ustvariti družine in jih ne želimo preobremenjevati z visokim komunalnim prispevkom. Poudariti pa želim tudi to, da imate vsi lastniki nelegalno zgrajenih hiš ali objektov, ki ste jih postavili med letoma 1968 do 1998 sedaj možnost, da ob minimalnih stroških uredite status svoje nepremičnine. Podlaga za to, da nudimo poseben popust pri urejanju projektov za nelegalne nepremičnine je zakon, ki je bil sprejet lansko leto, po katerem se vsi objekti, tudi tisti na kmetijskih površinah, lahko pod določenimi pogoji legalizirajo. Zavedamo se, da je tu potreben kompromis, če želimo to urediti. Upam, da bomo na naslednji seji lahko potrdili 50% popust na komunalni prispevek za vse, ki boste pristopili k legalizaciji svojih nepremičnin. Ni veliko občin, ki bi se trudile in pomagale občanom, da legalizacijo uredijo. Naš načrt za naslednji dve leti je, da omogočimo karseda hitro ureditev teh zadev v naši občini.

 

Župan Janko Prebil 

 

Oglejte si tudi