Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
7°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Februar je minil v znamenju kulture, maškar in presenetljivo toplega vremena

Spoštovane občanke in občani, počasi, a vztrajno se zima poslavlja in glede na to, da nas vsaj zaenkrat še ni obilno obdarovala s snegom, lahko rečem, da smo tudi zaradi tega uspešno nadaljevali z gradbenimi projekti v občini. A vseeno, moramo biti pripravljeni tudi na kakšne hladnejše dni.

Narava nas tudi letos preseneča, februar je bil zelo topel, ponekod so pokukali iz tal že prvi telohi in zvončki. A izkušnje nas učijo, da nas lahko v marcu še preseneti kak mraz ali pa celo v aprilu. Seveda upam, da se to ne bo zgodilo, da ne bi zopet prišlo do hude pozebe, kot smo ji bili priča pred nekaj leti. Ob dejstvu, da nič več ni tako, kot je bilo to pred desetletjem ali dveh, lahko rečem, da je muhasto vreme žal postalo nekaj, na kar moramo računati. Z visokimi temperaturami v februarju in marcu se življenje začne prebujati, ob kratkotrajni pošiljki mrzlega vetra s severa pa lahko cvetoče drevje pomrzne in nam narava zaradi tega zelo osiromaši pridelke in letino nasploh. No, malo za hec, malo za res, morda pa nam številne maškare, ki so se sprehajale po naših krajih na pustno soboto in pustni torek, pomagajo.

Veseli me, da smo tudi letos uspešno izpeljali pustovanje za mladino. Iz občinskega trga jih je sicer pregnal dež, a so se tudi ob pomoči naših gasilcev, ki so uredili zaščito tal, hitro preselili v športno dvorano poleg osnovne šole in smo lahko nudili veliko zabave vsem, ki so prišli pokazat svoje maske.

Na pustni torek pa so nas na občini obiskali naši najmlajši, saj so nas tradicionalno obiskale male maškare iz vrtca. Lepo je bilo pogledati toliko mladine, prešteli smo jih vsaj 150. Od malčkov, starih dve leti, do tistih, ki gredo jeseni v prvi razred. Kot veli običaj, smo dobro poskrbeli za maškare in smo jih tudi letos pogostili s sladkarijami. Starejši so se sprehodili še po Horjulu in ponesli dobro voljo po naših ulicah. Zapeli so nam tudi nekaj pesmic, tako da upajmo, da bodo te maškare zares pregnale zimo.

Upam tudi, da ste lepo praznovali kulturni dan, mi smo se potrudili in v tokratni številki dodobra predstavili področje ohranjanja kulturne dediščine. Narod brez kulture ne more obstajati, zato je prav, da tudi temu področju namenjamo čas in sredstva.

 

Župan Janko Prebil

Oglejte si tudi