Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Delo je še vedno vrednota

Drage občanke in občani, najprej vam želim voščiti vesele velikonočne praznike in ob prazniku dela spomniti na to, da je delo dandanes vrednota, ki jo moramo bolj ceniti. Čeprav se vse prevečkrat zdi, da v javnosti delo ni več cenjeno, pa sam menim, da pošteni ljudje še vedno cenijo pridnost in delo. In takšni ljudje živimo tudi tu v naši prelepi horjulski dolini.

Kmetije in delo na njih je pri nas še vedno vrednota, kar prinaša napredek in stabilnost nekemu kraju. Če pogledam številne obrtnike in naša največja podjetja, ugotavljam, da znamo delati. Žal pa se prav večja podjetja soočajo s pomanjkanjem delovne sile, kar se sliši precej nenavadno. Vsekakor pa bodo vodstveniki morali poiskati pravo rešitev tudi za to, da v svoja podjetja privabijo prave kadre. In tu se lahko dotaknem tudi šole in sistema izobraževanja, ki mora še bolj motivirati mlade, da razmišljajo o tem, kaj bodo počeli, ko končajo z osnovnošolskim izobraževanjem. Učitelji in učiteljice imajo tu skupaj s svetovalno službo v osnovni šoli izredno odgovorno nalogo, ker to prinaša prav odločitve in delovne navade. Vloga staršev in vzgojiteljev je ključna, da otroke pravočasno usmerijo v razmišljanje o svoji viziji za prihodnost, perspektivne poklice in da bodo prišli do zaposlitve, ko bo čas za to.

Ko smo v prostorih občinske stavbe gostili mlade iz osnovne šole, so me prijetno presenetili in v meni vzbudili optimizem, ker vidim, da imamo v naši šoli mlade ljudi, ki jim ni vseeno, ki razmišljajo, kaj bi lahko naredili in kaj si pravzaprav želijo. Danes je to morda slaščičarna ali novo igrišče, ko bodo odrasli, pa bodo lahko prav ti mladi tisti, ki bodo peljali uspešne projekte v naših krajih. V minulem mesecu smo gostili tudi učence mednarodne osnovne šole, kjer je veliko otrok diplomatov in direktorjev mednarodnih podjetij. Skupaj z učenci osnovne šole Horjul smo pod vodstvom učiteljice za angleščino posadili nekaj rastlin na šolskem vrtu poleg čebelnjaka. Zanimivo druženje, pogovori v angleščini in na koncu še igranje nogometa med domačimi in tujimi vrstniki na šolskem igrišču je stkalo prijateljske vezi in skupaj smo se dogovorili, da jim obisk v kratkem vrnemo.

Za konec se želim še dotakniti Knjižnice Horjul, ki je s svojim delom pomembna ustanova za dvig kulture in širine ali splošne razgledanosti. Znanje je tisto, kar nas bogati in tega se tudi vodstvo Mestne knjižnice Ljubljana dobro zaveda, ko smo se nedavno na skupnem sestanku pogovarjali o načrtih in poslanstvu knjižnice. Želim vam, da si v teh prazničnih dneh vzamete nekaj časa tudi zase, kljub temu da je zunaj veliko dela in morda posežete po kakšni knjigi iz naše knjižnice.

 

Župan Janko Prebil

Oglejte si tudi