Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Bodimo odgovorni, poskrbimo za zdravje

Spoštovane občanke in občani, že v septembru sem vam zaželel predvsem veliko zdravja in moje tokratno sporočilo vsem vam, je podobno. Poskrbite za zdravje, upoštevajte navodila glede higiene rok, nosite zaščitno masko kot velevajo predpisi, izogibajte se nepotrebnim obiskom trgovin ali prostorov kjer je možnosti za širjenja virusa več, predvsem pa pojdite na svež zrak in s tem poskrbite za vaš imunski sistem.

 Za enkrat lahko rečemo, da v Horjulu nimamo veliko okužb ali žarišč kot je bilo to v prvem valu pandemije. Smo pa v Ljubljanski regiji kjer epidemiološka slika ni dobra, tako da se zapirajo  cerkve, javno življenje, lokali.  Žal so stvari v državi takšne in situacija uhaja iz nadzora. Zato vas naprošam, da v primeru, da zbolite, da se obnašate odgovorno in ostanete doma. Le tako bomo preprečili širjenje okužbe in zmanjšali možnosti, da huje zboli kdo od nas, od naših najbližjih. V primeru, da imate znake okužbe le pokličete osebnega zdravnika, ki vam bo dal nadaljnje napotke. 

Aktivirali smo tudi Civilno zaščito, ki se je izkazala že ob prvem valu okužb in se lahko v primeru stiske ali ko potrebujete pomoč obrnete na njihovo kontaktno številko. Sestali smo  se tudi z ravnateljem osnovne šole in vrtca ter se dobro pripravili na prihajajočo situacijo. Na občini smo se odzvali na njihove potrebe za šolanje na daljavo in zagotovili 10 prenosnih računalnikov za osnovno šolo in tri za vrtec. Ob tem želim tudi spomniti kako se stvari lahko hitro spreminjajo in zaostrujejo, mi pa se moramo temu prilagoditi. Tako smo zadnji hip ujeli lepo vreme in izpolnili zahtevane pogoje, da smo lahko svečano odprli in blagoslovili poslovilno vežico sv. Krištofa na Vrzdencu, ki ima tudi pomembno kulturno – zgodovinsko vlogo, saj je sedaj v njej na ogled vsem postavljena originalna freska sv. Krištofa, ki je bila sneta iz južne stene cerkve svetega Kancijana. Lahko rečemo, da so na Vrzdencu dokazali, da s skupnimi močmi, voljo in vztrajnostjo ter predvsem s sodelovanjem dosežemo veliko lepega. Ob tem moram Vrzdenčanom čestitati tudi za kip Neže Cankar, rojene Pivk.  S tem je Cankarjeva mati, ki je bila rojena na Vrzdencu, dobila spomenik, ki si ga zasluži in na katerega je lahko ponosna vsa Slovenija. Seveda pa želim, da bo poslovilna vežica, ki sedaj sestavlja lepo celoto na Vrzdencu čim manj v uporabi. Menim, da si pokojni zaslužijo dostojno slovo, kar bo sedaj s temi novimi prostori tudi omogočeno. Sam sem mnenja, da če smo z našim bližnjim živeli dolga leta ne moremo dopustiti, da se od njega poslovimo na hitro kot je sedaj to vse prevečkrat praksa v mestih. Živimo na deželi in imamo lepo družinsko tradicijo ob zadnjem slovesu in dajmo to ohranjati tudi za rodove, ki pridejo za nami. 

 

Župan, Janko Prebil

Oglejte si tudi