Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Zbiranje podatkov za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) za leto 2024

O dvigu točke nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) v Občini Horjul smo vas že obvestili v novembrski številki Našega časopisa in na portalu mojaobcina.si. Povišanje točke NUSZ za območje Občine Horjul, velja od 1. 1. 2024 dalje.

Na podlagi v decembru 2022 sprejetega Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč, ki se je posodobil z obstoječo zakonodajo, so se ukinile nekatere oprostitve ter uskladila višina točke za nadomestilo. Dogovorjeno je bilo, da se višina točke usklajuje postopoma - vsako leto. Zato je bilo v novembru 2023, glede na ocene inflacije, predlagan 10 % dvig vrednosti točke (od 1. 1 2024 dalje) in sicer iz 0,0020 EUR na 0,0022 EUR.

Odlok o odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Horjul (Uradni list RS, št. 161/2022) v 13. členu določa, da je zavezanec za plačilo nadomestila neposredni uporabnik zemljišča oziroma dela stavbe (lastnik ali najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora, imetnik stanovanjske pravice).

Občinska uprava za redno ažuriranje baze podatkov, ki jo vsakoletno posreduje Finančni upravi Republike Slovenije, skladno s 5. in 6. členom Odloka, uporablja podatke javnih evidenc Geodetske uprave Republike Slovenije.

Ker iz naslova podanih pritožb občanov ugotavljamo, da je vzrok pritožbe največkrat sprememba zavezanca zaradi dedovanja ali darilnih pogodb, pozivamo zavezance, da v primeru spremembe zavezanca posredujejo podatke o nastalih spremembah po urejeni dokumentaciji tako na GURS (Geodetsko upravo Republike Slovenije) kot tudi na Občino Horjul, najkasneje do 29. 2. 2024, na naslov: Občina Horjul, Občinski trg 1, 1354 Horjul ali na elektronski naslov: obcina@horjul.si. Pri posredovanju podatkov je treba navesti ime in priimek obstoječega zavezanca, vrsto odmere (npr. naslov stavbe oz. številko stavbe ali parc. št. ter katastrsko občino pri nezazidanih stavbnih zemljiščih) ter podatke o novem zavezancu (ime in priimek, naslov, davčna številka).

Naj vas ponovno opomnimo, da lahko na podlagi drugega odstavka 15. člena Odloka, zavezanci na Občini Horjul podajo tudi zahtevek za oprostitev plačila nadomestila za zazidano stavbno zemljišče. Ta oprostitev velja za:

- zavezanca, za katerega center za socialno delo izda potrdilo o socialni ogroženosti, za čas veljave potrdila;

- zavezanca, ki je kupil novo hišo ali stanovanje kot posamezni del stavbe ali zgradil, dozidal ali nadzidal družinsko stanovanjsko hišo, le temu se omogoči 5- letna oprostitev. 5-letna oprostitev prične teči z dnem prijave stalnega bivališča lastnika, upošteva pa se od dneva popolnosti vloge za priznanje 5-letne oprostitve. 

Če zavezanci nastalih sprememb do zgoraj navedenega roka ne boste sporočili, bomo za odmero v letu 2024 uporabili podatke, s katerimi razpolaga občina.

 

Besedilo: Občinska uprava


Oglejte si tudi