Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Plaz saniran, vozniki varnejši

Zaklanec, 2. oktober – Pri saniranem plazu v Prošci so se zbrali predstavniki občine (investitorja), izvajalca, nadzornik in vaščani Zaklanca ter nazdravili zaključku projekta.
V zadnji številki Našega časopisa smo poročali o začetku sanacije plazu v Prošci, tokrat pa že poročamo o zaključku del. Le malokrat se zgodi, da je terminski plan tako dobro predviden, kot je bil tokrat. A dejstvo je, da je k izredno hitri realizaciji pripomoglo tudi lepo vreme, predvsem pa dobro načrtovan plan izvedbenih del ter usposobljen in dober izvajalec. Vse to je poudaril v govoru ob uradnem zaključku investicije župan Janko Prebil, ki se je izvajalcu del, podjetju EURO GRAD zahvalil za kvalitetno in hitro opravljeno delo, prav tako nadzorniku Alešu Vojski z Drenovega Griča ter vaščanom Zaklanca, ki so strpno prenašali mimovoze strojne mehanizacije. V imenu vaščanov Zaklanca je pohvalo vsem vključenim v izvedbo projekta izrekel Daniel Fortuna, posebej je pohvalil župana in občinsko upravo, ki je v slabem letu uspela pripraviti in izvesti projekt, ki se je vlekel že več let, s tem pa je zagotovila tudi večjo varnost voznikom na eni od dnevno najbolj obremenjenih cest v občini.
Investicija je občinski proračun obremenila za dobrih 65.000 evrov, opravljena pa so bila vsa s projektom predvidena dela. Urejeno je odvodnjavanje na priključni gozdni cesti, od koder naj bi z višjeležečih travnikov pritekla meteorna voda, ki se je v preteklosti zlivala na cesto in tako spodjedala cestišče. Dodatno so torej vgradili kanale za hitrejše odvajanje padavinske vode iz prepusta. Izkopali so gradbeno jamo, in sicer v dveh etažah, ter zakoličili temelje. Postavili so objekt in oporni zid, ki je v glavnem sestavljen iz skal v betonu in je vkopan dobrih 5 metrov v globino. Pri tem so uredili tudi zunanjo in notranjo drenažo ob vrhu betonskega zidu, muldo, jašek za meteorno vodo, odtok. Cestišče je po celotni dolžini dodatno utrjeno in na novo asfaltirano. Asfaltno preobleko je dobil tudi dovoz gozdne ceste, in sicer zaradi učinkovitejšega usmerjanja meteorne vode. Ob cestišču so urejene tudi bankine, prav tako teren na pobočju pod opornim zidom, ki pa čaka na boljše vremenske pogoje, da bo lahko ozelenel in postal nemoteče za okolje in prijetnejši za oko.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi