Logo MojaObčina.si

Horjul

DANES
14°C
2°C
JUTRI
4°C
-6°C
2873

Pazljivo pri kurjenju kresov

Uprava Republike Slovenije za  zaščito in reševanje obvešča organizatorje javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo v naravnem okolju ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke:

-
prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi;
-
če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. s peskom, kamni, opeko ali kovino);
-
kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe;
-
ob vetrovnem vremenu kresa ni  priporočljivo prižigati, ob  močnejšem vetru je treba kurjenje kresa prekiniti;
-
pri kurjenju kresov je  priporočljivo uporabiti čimbolj suh les, prepovedano pa je uporabljati nevarne, vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi ter kuriti odpadke;
-
po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. s peskom ali zemljo).

Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti skladno z Zakonom o varstvu pred požarom zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci. Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!