Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Otvoritev prizidka vrtca

Z vsako novo pridobitvijo je naša občina bogatejša in občanom dviga kakovost življenja. Mlade družine, ki so naša prihodnost, tu seveda niso izvzete.
Zato je bil trenutek, ko je župan Janko Prebil v družbi ravnatelja Aleksandra Gubeta in pomočnice Andreje Naglič Kumer prerezal trak in uradno odprl vrata prizidka, eden pomembnejših v tem letu.

Ob svečani otvoritvi je župan pozdravil vse zbrane goste, predstavnike izvajalcev, nadzornika, predstavnike osnovne šole Horjul, župnika in svetnice ter svetnike in sodelavce, ki so vsak s svojim deležem prispevali k temu, da smo v Horjulu bogatejši za to novo pridobitev.

Prizidek je rezultat dolgoletnega dela in prizadevanj. V letu 2017 so na občini pričeli s pridobivanjem projektne dokumentacije za prizidek vrtca, ki je nujno potreboval več ustreznih površin. Bruto tlorisna površina objekta znaša 400 m2, na občini pa so se po tehtnem premisleku odločili za sodobno EKO gradnjo. Zato je večina stavbe izdelana iz lesa, razen kletnih prostorov, ki so zidani. Izvajalci so pri gradnji uporabili veliko sodobnih izolacijskih materialov, sodobnost in varčnost gradnje opa se kaže tudi pri ogrevanju. To je namreč urejeno s toplotno črpalko, izmenjevalcem toplote in dovodom svežega zraka v stavbo.

Zaradi samega sloga gradnje in sodobnega pristopa je bil prizidek zgrajen v rekordnem času. Gradbeno dovoljenje so na občini pridobili 11. 3. 2021, pogodbo z izvajalcem Lesnina MG oprema d. o. o., ki je bil izbran na javnem razpisu, pa so podpisali 13. 7. 2021. Naj omenimo, da je bil pogodbeni znesek v višini 960 000 EUR, končna cena pa znaša 994 000 EUR. Iz ministrstva za šolstvo in šport so za sofinanciranje pridobili 280 000 EUR. ''Ker je prizidek zgrajen po vseh najsodobnejših standardih EKO gradenj, pričakujemo še 145 000 EUR sredstev. Vloga je poslana, vsi parametri izgradnje so bili detajlno posneti in predani na agencijo'' še dodaja župan Janko Prebil.

Zunanjo ureditev so izvedli pri Vrtnarstvo Klemen Trobec s. p., urejene so bile izravnave terena, utrjene z Palisadami in armiranimi zelenimi brežinami. Zasadili so tudi okrasne rastline in zamenjali ograjo okoli celotnega vrtca.

Notranjo opremo, natančneje pohištvo, je dobavila firma GRČA center d. o. o. iz Horjula v vrednosti 9.600 EUR. Pri ATLAS oprema pa so dobavili stole, mize, ležalnike in didaktični material v vrednosti 25.000 EUR. Nekaj opreme pa se je preselilo iz starega dela vrtca.

Na občini so uporabno dovoljenje prejeli oktobra. S tem se je prižgala tudi zelena luč za selitev otrok v novi del vrtca.

Župan Janko Prebil je ob otvoritvi pojasnil, da imajo s prizidkom še nekaj načrtov. V samem vrtcu zato čaka v prihodnjem letu še kar nekaj aktivnosti. Naročen je nadstrešek na vhodu, ki bo postavljen v kratkem. V starem delu pa se bodo v naslednjih tednih zamenjale vse talne obloge na hodnikih. Dotaknil pa se je tudi urejanja okolice in zadostnih igralnih površin: ''Pridobiti moramo projekte in gradbeno dovoljenje za povečanje zunanjih površin, kar do sedaj ni bilo možno zaradi poplavne ogroženosti. V lanskem letu smo uspešno uredili potok Ljubgojščico v celotnem delu, kar pomeni, da je sedaj tudi to izvedljivo.''

V prihodnjih letih bo po ugotovitvah župana treba na starem delu vrtca zamenjati tudi strešno kritino in izvesti energetsko učinkovito izolacijo strehe. Kaj bo z elektrarno na strehi, pa na občini še proučujejo in ugotavljajo njeno dejansko ekonomičnost.

Dela torej ne bo zmanjkalo! A, kar je najbolj važno, s prizidkom so pridobili vsi. Pogoji  dela se bodo bistveno izboljšali tako za vzgojitelje, kakor tudi sedanje in nove generacije otrok s starši.

 

Peter Kavčič, foto: Gašper Tominc, Peter Kavčič

Oglejte si tudi