Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Poostren nadzor nad zbiranjem odpadkov

Smetnjaki na ekoloških otokih, polni odpadnega gradbenega materiala, zaščitne folije in embalaža, ki ostanejo pleskarjem ali celo odpadki iz gostinstva, so žal realnost v horjulski občini. To seveda ni pogled, ki si ga urejena občina želi. Zaradi tega so bili v občini Horjul primorani poklicati na pomoč pristojni inšpektorat. Rezultat bo poostren nadzor in kaznovanje za vse, ki ne upoštevajo določil o recikliranju in upravljanju z odpadki, ki niso iz gospodinjstev.
Župan Janko Prebil je dejal, da ga tako stanje žalosti in resnično ne razume nonšalantnega obnašanja predvsem obrtnikov ali gostincev, ki, namesto da bi s svojimi odpadki ravnali kot določa zakon, raje naredijo to, kar jim je najlažje in napolnijo zabojnike, ki so namenjeni gospodinjstvom. S tem onemogočajo občanom in občankam, da bi svoje gospodinjske odpadke ustrezno reciklirali. Najhuje je na ekološkem otoku na Lesnem Brdu, kjer so prve aktivnosti pristojnih služb za nadzor že zaznale kršitve, saj tam odpadke odlagajo posamezniki, ki sploh ne spadajo pod občino Horjul. 

Na to problematiko so se odzvali tudi pristojni na Snagi, ki so tudi pojasnili zakaj sodijo v zabojnike na ekoloških otokih le odpadki iz gospodinjstev:

Spoštovana občanka, spoštovani občan! V občini Horjul se pojavlja težava, ker se na ekoloških otokih pojavljajo odpadki, ki tja ne spadajo. V zabojnikih in ob njih so namreč pogosto odloženi odpadki iz proizvodne, trgovinske in storitvene dejavnosti. Ti odpadki na ekološke otoke ne sodijo, saj morajo pravne osebe zanje poskrbeti drugače. Skladno z zakonom morajo s posebno pogodbo in na poseben način urediti njihov prevzem in odvoz. Na ekološke otoke lahko torej odlagamo le embalažo (plastična, kartonska, papirnata, steklena) iz gospodinjstev.

Prav tako je na ekološke otoke prepovedano odlagati mešane in biološke odpadke, ki sodijo v zabojnike na zbirnih mestih uporabnikov in pa kosovne odpadke, za katere lahko pripeljemo v zbirni center.

Zbirni center Barje brez plačila sprejema več kot 30 različnih vrst gospodinjskih odpadkov (nevarni odpadki, razne kovine, gospodinjski aparati, majhna električna in elektronska oprema, gradbeni odpadki, avtomobilske gume, pohištvo, trda plastika …). 

Za nekatere vrste veljajo količinske omejitve. Podrobnosti so na voljo na spletni strani:  www.mojiodpadki.si/odpadki/zbirni-centri.

Odpadke iz dejavnosti zbira in prevzema več različnih podjetij, in sicer za plačilo. Klasifikacija odpadkov in seznam registriranih zbiralcev je dostopen na spletnih straneh Agencija RS za okolje.

Klasifikacija odpadkov:

www.uradni-list.si/files/RS_-2008-034-01358-OB~P007-0000.PDF

Seznam prevzemnikov:

www.gov.si/assets/organi-v-sestavi/ARSO/Odpadki/Podatki/Zbiralci-Odpadkov.pdf

Opozorili bi še, da je tovrstne odpadke prepovedano odlagati v naravi, jih kuriti na prostem ali jih sežigati v kurilnih napravah. Nadzor kurjenja na prostem izvajajo inšpektorji IRSVNDN – inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, inšpekcija za okolje in Policija. Sežiganje vseh vrst odpadkov doma je prepovedano.

Na občini Horjul tako pozivajo vse, ki so do sedaj kršili pravila ravnanja z odpadki, da se držijo določb in se tako izognejo kaznim. Vse kosovne odpadke lahko celo leto odlagate v Zbirnem centru Barje na Cesti dveh Cesarjev v Ljubljani povsem brezplačno. Za vse, ki vam je to predaleč pa dvakrat letno organizirajo zbiranje in odvoz kosovnih odpadkov. Žal bo spomladansko zbiranje in odvoz letos prestavljeno na kasnejši termin, takoj, ko bo to možno, ko se omejitve zaradi koronavirusom prekličejo. 

 

Posebno obvestilo: Zbiranje kosovnih odpadkov in nevarnih gospodinjskih odpadkov smo planirali 26. 3. 2020, vendar je zaradi koronavirusa odpovedano.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi