Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
8°C
PON.
25°C
8°C
Oceni objavo

Občinske novice

  • Certifikat Zlati kamen podeljen Občini Horjul
  • Občini Horjul je bil podeljen certifikat Zlati kamen, ki ga prejme občina, ki ponuja prebivalcem kakovostno raven življenja in jo odlikuje solidna in uravnotežena stopnja doseženega razvoja. Izhodišče za podelitev certifikata so konkretni in merljivi podatki, združeni v Indeks ISSO 2013. ISSO je sestavljen iz 43 kazalnikov, izvedenih iz statističnih, finančnih in gospodarskih podatkov o občini. Meri doseženo stopnjo razvitosti občine. Spremlja demografska gibanja, učinkovitost delovanja občine, dinamiko gospodarskega razvoja, stanje na trgu dela in na področju izobrazbe, življenjski standard, stopnjo socialne kohezije in stopnjo okoljske ozaveščenosti v občini.

    • V oktobru organiziran odvoz kosovnih odpadkov

    V oktobru bo organiziran odvoz kosovnih odpadkov, električne in elektronske opreme ter gum. Zbiranje odpadkov bo možno v ponedeljek, 28. oktobra, od 9. do 21. ure pri Športnem parku Horjul. Več o odvozu odpadkov in o tem, kaj spada mednje, pa v posebnem obvestilu o odvozu.

    • Nova cena za vodo

    Pred časom smo vas že seznanili, da nova državna Uredba o oskrbi s pitno vodo in Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih služb varstva okolja predpisujeta, kako se oblikuje cena oskrbe s pitno vodo. Cena pitne vode mora biti tako sestavljena iz omrežnine (tisti del cene, ki vključuje stroške javne infrastrukture – stroške amortizacije, obnove in vzdrževanja itn.) in vodarine (tisti del cene, ki vključuje stroške opravljanja storitev javne službe oskrbe s pitno vodo – stroške materiala, stroške dela itn.).

    Pri naslednjih položnicah za vodo bo cena že sestavljena po državni uredbi, ki jo je na zadnji seji potrdil tudi občinski svet. Vodarina bo znašala 0,32 €/m3, omrežnina pa je odvisna od dimenzije vodomera, kar je prikazano v spodnji tabeli.

     

    Tabela:

    http://www.mojaobcina.si/img//1/L_MAX_140x88/tabela_omreznina.jpg

    (V ceno pitne vode ni vključen 9,5-odstotni DDV.)


    Občinski svet je na zadnji seji sprejel tudi sklep, da bo za gospodinjstva in nepridobitno dejavnost občina subvencionirala 50 % cene omrežnine, kar posledično pomeni, da bo za občane cena omrežnine prepolovljena.

     

    • Občinski prostorski načrt

    Na septembrski seji občinskega sveta je bila predvidena obravnava občinskega prostorskega načrta. Čeprav so bila vsa soglasja za potrditev pridobljena, smo po intenzivnem pregledu ugotovili, da se določeni predlogi, ki jih je občina podpirala, niso upoštevali. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje namreč ni potrdilo pobude, s katero bi do zazidljivosti prišla povezovalna cesta med osnovno šolo in vrtcem. Prav tako so izključili predlog za zazidljivo zemljišče, s katerim bi se omogočil nadaljnji razvoj in obstoj kmetije v občini. Ker občina podpira ohranitev in možnost razvijanja kmetij, je župan znova zaprosil za pregled pobud. Na razgovoru na ministrstvu za kmetijstvu in okolje so obljubili, da bodo omenjene pobude še enkrat obravnavali, svoje mnenje pa bodo sporočili v roku dveh mesecev. Takoj ko bo prejeto mnenje, se bo znova sestal občinski svet za obravnavo občinskega prostorskega načrta.

     

    Oglejte si tudi