Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Lastniki zemljišč morajo zatirati nevarno invazivko ambrozijo

Ambrozija je ena najbolj invazivnih in alergenih rastlin, ki se nezadržno in intenzivno širi po Sloveniji, tudi na območju občine Horjul. Cvetni prah pelinolistne ambrozije povzroča različne alergijske reakcije in bolezni, kot so seneni nahod, astma, vnetje očesne veznice.
Ambrozija se je v zadnjih nekaj letih iz vzhodne Evrope in Amerike razširila tudi v Slovenijo. Nekaj žarišč te nevarne rastline smo opazili tudi na območju občine Horjul.
Alergena rastlina cveti od konca julija do konca septembra, zato se lahko pri občutljivih ljudeh, ki so alergični na ambrozijo, simptomi alergije pojavljajo predvsem avgusta in septembra. Težave zaradi občutljivosti na cvetni prah ambrozije so najbolj odvisne od koncentracije cvetnega prahu v zraku. Ambrozija je sicer le ena od alergenov, ki povzroča ti. občasni ali sezonski alergijski rinitis ali seneni nahod, tj. alergijsko vnetje nosne sluznice in očesne veznice.
Ambrozija najpogosteje uspeva na degradiranih površinah: na golih nezaraščenih površinah ob cestah in železniških progah, rečnih bregovih, gradbiščih, smetiščih ter na opuščenih kmetijskih zemljiščih, med drugim pa se pojavlja tudi kot plevel na njivah. Ker je rastlina alergena, se pri odstranjevanju rastline svetuje uporaba zaščitnih rokavic, v času cvetenja pa tudi zaščitno masko.

Od avgusta 2010 je pri nas stopila v veljavo celo Odredba o ukrepih za zatiranje škodljive ambrozije (Uradni list RS, št. 63/10), ki določa, da morajo lastniki zemljišč, na katerih raste, škodljive rastline odstraniti in preprečiti njihovo ponovno razrast. Posamezniku, ki po opozorilu inšpektorja s svojega zemljišča ne odstrani ambrozije, grozi 500 evrov kazni.

Oglejte si tudi