Logo MojaObčina.si

Horjul

JUTRI
2°C
-5°C
PON.
0°C
-2°C
Deli
2873

Javna razprava pokazala, da nam je mar za naše okolje

Včerajšnja javna razprava na temo poplavne varnosti »Poplave? Ne, hvala!« je dala najmanj dva zaključka: da se je župan Janko Prebil ustrezno lotil reševanja tega perečega problema ter da smejo lastniki zemljišč, ki mejijo na vodna zemljišča sami opravljati košnjo in odstranjevati zarasti na bregovih, odstranjevati plavje, odpadke in druge opuščene ali odvržene predmete.

Na povabilo župana so bili uvodničarji v javno predstavitev predstavniki Direkcije Republike Slovenije za vode in podjetja Hidrotehnik, ki so pristojni za vzdrževanje vodnih zemljišč ter predstavniki pripravljavcev projektne dokumentacije za zmanjšanje poplavne ogroženosti na območju naše občine.

 

Župan je v svojem pozdravnem nagovoru izrazil hvaležnost domačinom, ki so napolnili veliko sejno sobo in v drugem delu sodelovali s svojimi predlogi in vprašanji. Urejanje zadevne problematike je zaradi premajhne aktivnosti s strani države, ki na podlagi Zakona o vodah zadolžena za urejanje vodnih in priobalnih zemljišč, nujno in zaradi zatečenega stanja zelo zahtevno. Zato naloga, ki si jo je zadal župan skupaj s sodelavci občinske uprave in zunanjimi izvajalci ter v sodelovanju z državo,  ne bo enostavna. Pripravljavci dokumentacije (PZI) bodo morati tesno sodelovati predvsem lastniki zemljišč, ki so neposredno ob vodnih zemljiščih, da bodo skupaj našli rešitve, ki bodo sprejemljive za vse.   

 

Za prisotne je bila pomembna tudi informacija, ki so jo podali predstavniki Direkcije za vode in sicer za katere posege mora lastnik priobalnega zemljišča zaprositi za soglasje pristojno direkcijo in katere posege lahko opravi sam, brez posebnih soglasij. Zakon o vodah namreč v 100. členu med drugim določa, da lastnik ali drug posestnik vodnega ali priobalnega zemljišča zagotavlja košnjo in odstranjevanje prekomerne zarasti na bregovih, odstranjevanje plavja, odpadkov in drugih opuščenih ali odvrženih predmetov in snovi z vodnih in priobalnih zemljišč ob vodah 2. reda. Za tovrstne posege ne potrebuje soglasja, v kolikor pa potrebuje nasvet, kako opraviti dela, pa lahko zaprosi za mnenje pristojnega vodovarstvenega nadzornika.  Ta bo že v ponedeljek opravil ogled sanacije vodotoka proti Lesnemu Brdu, kar pa bo zahteven poseg in ga bo opravil pristojni koncesionar.

 

Skupaj s pristojnim vodovarstvenih nadzornikom za naše območje je bilo dogovorjeno da tisti, ki bi pri izvajanju opisanih posegov želeli sodelovanje vodovarstvenega nadzornika, naj to čimprej sporočijo na občino (obcina@horjul.si). Pa tudi sicer so vam sodelavci občinske uprave na voljo za dodatne informacije.

 

 

Občinska uprava

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!