Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

V Samotorici udar strele povzročil pravo razdejanje

V ponedeljek, 7. decembra, je okoli osme ure zvečer v Samotorici udarila strela. Na srečo ni prišlo do tragedije, povzročena pa je bila velika gmotna škoda. Strela je dobesedno prežgala električno napeljavo v cerkvi in v mežnariji, brez elektrike so tudi na bližnjem vikendu. Sicer pa je 'skurilo' telefonijo v celem zaselku, vse modeme in še računalnike po sosednjih hišah, ki so bili v tem času priključeni na omrežje.
Svojo pretresljivo izkušnjo je z nami delila domačinka Marija Osredkar, ki živi v mežnariji. 'Bilo je malo pred osmo uro zvečer, ko je naenkrat počilo s tako silo, ki se je ne da opisati. V resnici sem hvaležna, da sem še živa, saj sem na srečo v tem času sedela v dnevni sobi stran od vrat, ki bi jih lahko vrglo tudi vame. Bilo je grozno. Potem ko je počilo, je vse letelo na kup. Okna, vrata, razbite šipe, vse je bilo podrto. Vhodna vrata so ležala na cesti. Sploh nisem vedela, kaj se dogaja. Ker je bila tema, sem najprej počasi s tipanjem po hiši poiskala baterijsko svetilko. Ko sem prišla do telefona, sem poklicala sosedove, ki pa so medtem že prihiteli na pomoč.'

Marija je sosedom gasilcem in vsem ljudem, ki so takoj prihiteli na pomoč in jo tolažili pri tej nesreči, neizmerno hvaležna in tega ne bo nikdar pozabila.

Tone Gerjolj, sicer ključar in občinski svetnik iz Samotorice, ki je bil med prvimi na prizorišču udara strele, je dejal, da se v takšnih trenutkih pokaže, kakšni smo ljudje v resnici. Delovna akcija, v katero je bila vpeta praktično cela vas, je stekla takoj po nezgodi. Takole je opisal, kako je vse skupaj potekalo na večer, ko je v cerkev in hišo udarila strela, kot je v Samotorici ne pomnijo: 'Sin je takoj dobil obvestilo, v nekaj minutah pa smo tudi najbližji sosedje prihiteli na pomoč. Marija je bila močno pretresena in v šoku, kar je za tako močan udar strele povsem razumljivo, poleg tega pa se je v trenutku znašla v popolni temi. Ko smo prišli do hiše, je bil pogled na opustošenje, ki ga je povzročila sila narave grozljiv. Kot bi vse skupaj raznesla eksplozija. Vhodna vrata so ležala na tleh pred hišo, notri je bilo vse razmetano, po tleh polno razbitin, ožgano, vsa električna naprava je bila dobesedno scvrta. Gasilci, ki so hitro prihiteli na pomoč, so zavarovali območje in poskrbeli, da se ne bi delala še večja škoda. Naslednji dan pa je že stekla delovna akcija. V takšnih trenutkih ne sprašuješ, ampak pomagaš! To je v nas. Stopili smo skupaj in najprej vse skupaj očistili. Ko smo pripravili vse potrebno za novo napeljavo, pa smo po kratkem posvetu sklenili, da, ker je že vse razbito in potrebno obnove, uredimo še nekatere gradbene posege, da ne delamo nekaj na pol.'

Župan Janko Prebil je prišel osebno pozdraviti vse vpletene v delovno akcijo in se jim je tudi zahvalil za tako nesebično pomoč v stiski. Na občini bodo v skladu z zakonskimi določili tudi poskrbeli za nujno finančno pomoč, da ne bo stiska prehuda. 

 

Poziv: Vsi, ki bi želeli na kakršen koli način pomagati Mariji Osredkar, se lahko obrnete neposredno nanjo, oziroma na tajništvo občine Horjul.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič 

Oglejte si tudi