Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Mladi uspešno opravili z gasilskim kvizom

Na osnovni šoli Horjul je v soboto, 18. januarja, potekal gasilski mladinski občinski kviz treh gasilskih zvez. Sodelovali so mladi gasilci iz zvez Horjul, Dolomiti in Brezovica. Na tekmovanju je skupaj nastopilo kar 65 ekip.

Gasilci so se med seboj pomerili v treh starostnih kategorijah:  pionirji, mladinci in pripravniki. Kviz je tekmovanje, kjer se preverja znanja o gasilski organizaciji in delu v prikazu gasilskih spretnostih, požarni preventivi in znanj iz prve pomoči. Mladi so pokazali veliko znanja o gasilstvu na Slovenskem vse od začetkov pa do sedaj. Za svoje dosežke pa so bile najboljše ekipe v vsaki gasilski zvezi nagrajene z medaljami, najboljše ekipe v posameznih tekmovalnih kategorijah, skupaj po zvezah, pa s pokali. Hkrati so si pridobile tudi to čast, da se bodo lahko udeležili regijskega tekmovanja v gasilskem kvizu, kjer bodo zastopale svojo gasilsko zvezo in se bodo pomerile z najboljšimi mladinskimi ekipami iz celotne regije.

Lado Prebil, predsednik gasilske zveze Horjul, je pohvalil delo in trud mladih ter njihovim mentorjev: 'Kviz kot občinsko gasilsko tekmovanje mladine je del celostnega usposabljanja mladih gasilcev. In čeprav gre tudi za tekmovanje, je pri tem najbolj pomembno, da se otroci že od malih nog učijo, kaj pomeni biti gasilec, kako ravnati v primeru požara in drugih nesreč. Lahko rečem, da je to pomembno tudi za njihov osebni razvoj.  Vedno gre za preplet, ki sestavljen iz praktičnih vsebin in iz teorije. V celem letu imajo mladi gasilci tri tekmovanja, kviz, orientacijo in športne discipline. Kviz je v tem času najbolj primerna dejavnost, tako da si otroci in mladina v tem zimskem času malo zapolnijo prosti čas in se kaj novega naučijo. Gasilski kviz poteka na treh stopnjah in sicer na občinski, regijski in državni ravni.  V vsak naslednji krog pa napreduje prva in drugo uvrščena ekipa na posameznem tekmovanju. Z veseljem ugotavljam, da so bili letos naši mladi gasilci uspešni. Seveda od tistih malih cicibanov ne moremo pričakovati toliko kot od starejših, saj jim je težko, a pri otrocih, ki so stari 8 ali 9, pa že morajo poznati določene stvari. Sicer pa je tudi tu rezultat odvisen od vloženega truda tako kot povsod in vedno v življenju. No nekaj malega pa je odvisno od sreče in treme. Na tem mestu bi pohvalil mentorje in se jim tudi zahvalil za ves vložen trud, čas in za potrpežljivost pri vzgoji mladih. Takšne priprave trajajo tudi po mesec dni in brez njih se gasilska mladine ne bi mogla tako uspešno spoprijeti z gasilskim kvizom.

Besedilo: Peter Kavčič, Foto: Arhiv GZ Horjul

Oglejte si tudi