Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Kljub letom mu gasilska povelja še vedno gredo

Horjul, 11. april – Na pobudo gasilskega veterana Janka Šušteršiča, ki si je ob svoji sedemdesetletnici zadal, da izpelje še zadnjo gasilsko vajo, je Gasilska zveza Horjul pripravila vajo, na kateri so prikazali gašenje gozdnega požara.
Janko Šušteršič je že od nekdaj gasilec s srcem, ki si je ob svoji sedemdesetletnici, ki jo je praznoval lani, zaželel izpeljati še zadnjo gasilsko vajo. Njegovo pobudo so dobro sprejeli tudi v vodstvu Gasilske zveze Horjul, kjer je tudi sam nekoč skrbno in vestno deloval. Tako so skupaj predvideli potek gasilske vaje s prikazom tehnike gašenja gozdnega požara.

Gasilsko sireno je center za obveščanje sprožil ob 9. uri. Takrat so člani prostovoljnih društev Horjul, Podolnica, Vrzdenec, Zaklanec in Šentjošt s svojimi vozili zapustili domove in se podali na lokacijo požara, ki je bila sicer zadnji trenutek zamenjana. Gozdni požar naj bi zajel hrib sredi Horjula – Staje. Območje je bilo tako zelo obsežno, a 52 gasilcem, ki so na intervencijo prihiteli s petimi vozili GVC, tremi GV1, dvema GVM1 in enim vozilom GCGP1, je uspelo pogasiti namišljeni požar. Za uspešno izvedbo so raztegnili skoraj kilometer cevi, in sicer cevi 58B ter 26C, s katerimi so izvedli odvzem iz hidranta in bližnjega potoka. Bolničarji so pravilno oskrbeli 3 ponesrečence.

Kljub sedemdesetim letom se je Janko Šušteršič dobro znašel v vlogi vodje intervencije, le nad novejšo tehnologijo gasilskih postaj se je nekajkrat pritožil. Tudi sam je bil z izvedbo vaje zadovoljen, pohvalil je odzivnost in delo gasilcev ter se jim zahvalil za udeležbo.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi