Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Gasilska vaja v OŠ Horjul

Gasilske vaje so najboljši trening, da v primeru požara rešimo imetje in življenja. V tem duhu je treba vzgajati tudi najmlajše, ki se s takšnimi treningi učijo tudi pravilnega obnašanja in ravnanja v primerih, ko zazvoni alarm. V soboto, 11. maja, deset minut pred deveto zjutraj je navidez zagorelo v Osnovni šoli Horjul. Gasilci so dobili poziv, da je bil sprožen alarm, in obvestilo, da gori v kotlovnici osnovne šole.
Vsi učenci so se ob spremstvu svojih učiteljev in učiteljic varno umaknili iz šolskih prostorov. Ob tej priložnosti je bila alarmirana celotna Gasilska zveza Horjul. Pri akciji reševanja in gašenja je sodelovalo 62 gasilcev z devetimi gasilskimi vozili. Takoj po prihodu na kraj nesreče so gasilci zavarovali območje in začeli z delom. Poleg gašenja požara je v takšnih primerih obvezen pregled celotne stavbe, saj je treba takoj začeti akcijo iskanja morebitnih ponesrečencev in pregledovanje prostorov. Scenarij vaje je bil tak, da so na zbornem mestu pogrešali nekaj učencev, ki so jih gasilci nato rešili po vseh ustaljenih postopkih reševanja oseb iz gorečega poslopja. Akcija je pomembna za lokalne gasilske enote, ki se v takšnih primerih seznanijo s stavbo, za šolo pa je to odlična evakuacijska vaja, ki mora biti izpeljana po šolskem programu. Po končani gasilski vaji so člani seniorjev pri PGD Horjul prikazali vajo z vprežno staro brizgalno "na žgance", kot so jo včasih imenovali, saj je bilo treba vodo za gašenje načrpati ročno. Poleg obujanja spominov in zabave je program vseboval tudi poučni del. Vsi zbrani so si namreč z veseljem ogledali prikaz gašenja nevarnih snovi, kot sta olje in plin, ki sta največkrat vzrok požara v naših stanovanjih in dostopna tudi otrokom, ko so sami doma.

 

Poveljnik gasilske zveze Robert Kranjec je po uspešno končani akciji dejal: "Ne smemo pozabiti, da je veliko šolske mladine že vključene v prostovoljna gasilska društva, v delo gasilcev, in se z velikim veseljem udeležuje vaj in tekmovanj, ki se organizirajo za mlajše, bodoče gasilce. Taka vaja je zanje prav posebno doživetje. Zahvala gre tudi vodstvu OŠ Horjul za izvedbo vaje, saj to lahko doprinese k boljši izvedbi  ob morebitnem neljubem dogodku, ki se lahko zgodi takrat, ko to najmanj pričakujemo in o ohranjanju življenj ter preprečevanju katastrofe odločajo pravilne odločitve." Obenem so svoje znanje izpopolnjevali  tudi vsi poveljujoči, kajti načrtovanje take obsežne vaje tudi njim prinese nove izkušnje in znanje.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

 

Oglejte si tudi