Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Ekipa PGD Žažar 1 osvojila vrhunsko 2. mesto na letošnjem vzponu na planiško velikanko

Tudi sedmi Red Bull 400 v Planici je za nami, letos še kot finale nove serije štirih lokacij 4TITUDE CHALLENGE. Tek na letalnico bratov Gorišek je spet pokazal, zakaj velja za najzahtevnejšo tovrstno preizkušnjo na svetu. 202 višinska metra vzpona v 400 metrih teka je namreč zalogaj, ki nedvomno loči najboljše od dobrih. In zopet so sam vrh v kategoriji poklicnih štafet krojili gasilci iz Žažarja!
Ti so sicer na velikanki do sedaj kar trikrat okusili slast zmage. Kljub temu da jim je za četrto zvezdico zmanjkalo čisto malo, si zaslužijo vse čestitke za vrhunsko 2. mesto, ki je rezultat trdega dela in nadčloveških naporov ob vzponu na vrh. Ta je trajal manj kot 3 minute in pol!
Zmago med posamezniki je sicer slavil domači as Luka Kovačič, ki že nekaj let sodi med najboljše, s tokratno izjemno predstavo je domov odnesel tretjo zaporedno zmago v Planici in za 3 sekunde izboljšal svoj lanski rekord. Na vrh letalnice je pritekel s časom 4 minute in 56 sekund. Med poklicnimi štafetami so slavili v gasilski ekipi z imenom FCC 1, drugo mesto pa so zasedli gasilci PGD Žažar. Na tekmah Planica Red Bull 400 je sicer PGD Žažar prisotno že od samega začetka. Za tekmovalce pomeni preizkus vzdržljivosti in seveda dokaz, da zmorejo s tako težko progo opraviti še bolje kot v prejšnjih letih. Hkrati pa nastopati v ekipi pomeni še dodatno motivacijo za uspeh tako posameznika kot društva. Nenazadnje pa prvo mesto prinese tudi denarno nagrado, ki jo potem s pridom uporabijo pri nakupu opreme za društvo. Seveda pa se uspeha veselijo tudi ostali člani društva in vaščani Žažarja, kar dokazujejo vestni navijači, ki so bodrili tekmovalce pod in ob planiški velikanki. Na to tekmovanje se tekmovalci pripravljajo kar nekaj časa, predvsem z vzdrževanjem kondicije in seveda tekom v strm klanec. Pomembna pa je tudi taktična priprava, da se na tekmi tekmovalci pravilno razporedijo in določijo pravilen tempo teka. Ob prihodu na vrh ob koncu tako napornega teka pa je pogled že usmerjen v naslednje leto. Motivacije ne manjka, zato v ekipi že sedaj vedo, da bo treba še bolj trenirati in doseči še boljši rezultat.

Kot dokaz o izjemni uigranosti, taktični in fizični pripravljenosti tekmovalcev si lahko ogledate vse dosedanje dosežke poklicnih štafet Planica Red Bull 400:

2019: 2. mesto PGD Žažar 1, čas 3:29.0, 15. mesto PGD Žažar 2,  čas 4:28.1 (štafeta 4 tekmovalcev),

2018: 3. mesto PGD Žažar 1, čas 3:33.6 , 11. mesto PGD Žažar 2, čas 4:40.5 (štafeta 4 tekmovalcev),

2017: Žažar, 1. mesto (štafeta 8 tekmovalcev), ni podatka o času,

2016: Žažar, 1. mesto (štafeta 8 tekmovalcev), čas 2:34.5,

2015: Žažar, 1. mesto (štafeta 8 tekmovalcev), čas 2:36.0,

2014: tek ni bil organiziran zaradi prenove skakalnice,

2013: Žažar, 2. mesto (štafeta 8 tekmovalcev),

2012: (gasilske štafete še niso nastopale).

Peter Kavčič, foto: Mojca Jazbar, Siniša Kanižaj, RedBull Contentpool

Oglejte si tudi