Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Ko dobri ljudje stopijo skupaj, je vse mogoče

Ko je 7. decembra lansko leto zvečer v Samotorici nad Horjulom udarila strela v cerkev in mežnarijo, ki stoji poleg, je Marija Osredkar doživela šok, vse skupaj pa ni bilo daleč od tragedije. 78. letna Marija se zaveda, da bi se lahko tisti večer vse skupaj končalo tudi drugače in je hvaležna, da je sploh še med živimi.
Kaj pomeni empatija, sočutje, skrb sosedov in zavest ljudi, da je treba v težkih trenutkih stopiti skupaj, je občutila takoj. Najprej so ji pritekli na pomoč sosedje, nato so prihiteli gasilci, vse se je odvilo hitro kot v kakšnem hollywodskem akcijskem filmu. A ker zima ne prizanaša seveda v hiši z razbitimi vrati, okni, brez elektrike ni mogla živeti. Zato so ji takoj priskočili na pomoč vaščani, ki so se lotili popravila hiše. Njihova delavna vnema ni pojenjala in so nekaj dneh poskrbeli, da je Marija lahko naprej živela varno v svojem domu. Sedaj, več kot mesec in pol po udaru strele je notranjost hiše obnovljena. Nova je električna napeljava, novi so ometi, novi so tlaki in talne obloge. Mojstri so ji uredili kuhinjo in kopalnico, dobila je novo peč na drva in nov štedilnik. Ljudje so prihajali in pomagali. Toliko ljudi je prispevalo svoj del, vsak po svojih zmožnostih, času in znanju, da sploh ne more našteti vseh, ker se boji, da bi koga nehote izpustila. Vsakemu posebej je iz srca hvaležna.

Vsem dobrim ljudem, ki so vsak na svoj način pomagali, se zahvaljuje tudi občinski svetnik iz Samotorice, Tone Gerjol. Skupaj s Tonetom Samotorčanom sta prevzela organizacijo obnove poškodovane hiše in pomagala pri nabavi materiala. Veseli ga, da je v našem okolju še vedno živa zavest, da lahko skupaj s sodelovanjem naredimo veliko dobrega.


Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi