Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Društvo upokojencev Vrzdenec vabi na klekljarske urice

Idrijska čipka je del naše kulturne dediščine, gre pa za zvrst klekljanja, kjer se prepletajo različne tehnike ustvarjanja čipke. Sredi januarja so v Društvu upokojencev Vrzdenec ponovno organizirali tečaj, ki je namenjen vsem, ki premorejo nekaj ročne spretnosti in voljo za učenje. Tudi sedaj je še čas, da se jim pridružite.
Ustvarjanje idrijske čipke v dobri družbi in pod mentorstvom izkušene učiteljice je na Vrzdencu vedno polno veselja. Že tradicionalne klekljarske urice potekajo v gasilskem domu Vrzdenec od 16. 1. 2023 dalje, in sicer vsak ponedeljek od 18. do 20. ure. Predvidenih je osem srečanj, tako da bodo s klekljanjem končali v začetku marca. Predsednica društva Elizabeta Petrovčič je dejala, da so prijave še vedno možne, se je pa zaradi omejenega števila mest treba najaviti na tel. 041 845 317, kjer dobite tudi vsa navodila glede pripomočkov. Poleg punkeljna, kleklov, sukanca in bucik je edino, kar potrebujete, dobra volja. Za topel domač čaj in pecivo pa bodo poskrbeli v društvu.

''Vsaka kleklja čipko po svoji izbiri, ker imamo med nami tudi mentorico, pa nam ta pri našem ustvarjanju pomaga in uči tako, da so tudi naše čipke vedno lepše. Veseli smo tudi mladih deklet, ki jih z veseljem povabimo medse, da gre to znanje in izročilo naprej iz roda v rod. Čipke so lahko sezonsko obarvane, decembra so bili priljubljeni motivi okraski za na novoletno smrekico, sedaj pa nekatere že delajo čipke z motivi za veliko noč. Še posebno pa so naše članice ponosne, da bodo tudi naše čipke v obliki srca krasile prte, ki bodo sešiti za vse oltarje v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah,'' še dodaja Elizabeta.

V Društvu upokojencev Vrzdenec so sicer zelo aktivni, poleg klekljarskih uric bodo organizirali tudi izdelavo butaric pred cvetno nedeljo, vsekakor pa se bodo tudi letos podali na izlete, kot je to že navada. Kam točno še niso razkrili, najprej jih čaka občni zbor, kjer bodo tudi potrdili vse aktivnosti za letošnje leto. V svoje vrste tudi vabijo vse, ki izpolnjujejo pogoje za včlanitev in si želijo druženja ter aktivnosti tudi v tem življenjskem obdobju.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

 

Oglejte si tudi