Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Butara velikanka iz Podolnice povezuje celo vas

Več kot deset let že izdelujejo butaro velikanko v Podolnici pred cvetno nedeljo in gre za prav posebno tradicijo, ki povezuje celotno vas. Letos so se organizirali tako, da so imeli najprej čistilno akcijo in nato še gasilske vaje za otroke. V tem času pa so starejši že pripravili vse za izdelavo butare velikanke in tudi manjših butaric, ki se jih nato nese k blagoslovu.
V Podolnici gre pri vsem skupaj tudi za prijetno druženje ob delu, hrani in pijači, vse skupaj pa traja kar nekaj dni, saj material nabirajo vsaj tri dni pred izdelavo. Vresje, bršljan in leskove šibe so nabrali v domačih krajih, oljčne vejice na Primorskem, brinje pa na Krasu. V vsakem primeru pa je sleherna butara ali butarica narejena iz sedmih sestavin.

Ker gre za veliko in težko butaro, je velikanko v nedeljo zjutraj k blagoslovu neslo kar 16 možakarjev. V eno smer je to skoraj 3 kilometre pešačenja, a ob dobri volji tudi takšna pot hitro mine. Nazaj pa je šlo bolj počasi, a z večjim veseljem, saj spotoma obiščejo podpornike in dobrotnike, kar pa pomeni, da se kje tudi nekoliko dlje zadržijo. Ena velika butara je namenjena za v cerkev, velikanka pa skoraj mesec dni stoji na tradicionalnem mestu pri križu v Podolnici. Manjše butarice položijo tudi na grobove pokojnih prijateljev in se tako poklonijo njihovemu spominu. Razvojno društvo Urh s tem ohranja tradicijo in skrbi za povezovanje, saj smo, kot pravijo dandanes, zaradi hitrega tempa življenja prepogosto premalo enotni in povezani.

 Besedilo in foto: Peter Kavčič

 

Oglejte si tudi