Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Večer slovenskih popevk v Horjulu

V soboto, 22. aprila, je v Horjulu potekal že četrti večer slovenskih popevk. Z vsakoletnim dogodkom želimo spodbujati sodelovanje horjulskih in okoliških pevcev in glasbenikov na področju pop glasbe, pri čemer so za prireditev pomembna slovenska besedila. Izhajajoč iz zlatih let slovenske popevke v program vpletamo tudi novejše skladbe popa in rocka ter sledimo aktualnim festivalom na področju slovenske zabavne glasbe.
Dvorano je napolnilo dobrih dvesto ljubiteljev zabavne glasbe. Nastopili so mnogi pevci in glasbeniki, ki so dobri znanci koncerta: Tina Oblak (Čudovit je svet), Melinda Kavalir (Samo nasmeh je bolj grenak), Klemen Dovjak (Rekli so), Anže Kenk (Zbudi me za prvi maj), Simon Čamernik (Od višine se zvrti), Nina Lončar (Naj sije v očeh), Laura Marolt (Slovenskega naroda sin), Jaka Jerina, Maruša Mole in Irena Hozjan (Po zimi), Martina Mole (Najdi me) ter Barbara Mlinar (Kako lepo je življenje). Na novo so se kot nastopajoči pevci predstavili Teja in Petra Nagode (Le s teboj), Manca Keršmanec (Arabeska ljubezni), Barbara Zelnik (Lahko noč, Piran), Miha Šubic v duetu z Lauro Marolt ter vokalna skupina Dalajt (Oblak za dva). Pevci vsako leto s seboj pripeljejo odlične glasbenike in že vaje so prijetno druženje, pri katerem se mnogokrat domislimo novih instrumentalnih kombinacij in spremljevalnih vokalov. Letos smo lahko poslušali tudi dve večji priložnostno sestavljeni instrumentalni skupini.
Glavno dogajanje koncerta je potekalo na nekoliko nižjem stranskem odru, s čimer se je ustvarilo posebno vzdušje povezanosti nastopajočih in poslušalcev. Voditeljica Katja Šušteršič je skladbam pripravila pot z omembo originalnih izvajalcev in uspehov, ki so jih pesmi požele na različnih festivalih, njene duhovite drobtinice pa so večeru dodale posebno vedrino. Na koncu so nastopajoči skupaj s poslušalci v dvorani zapeli Dan najlepših sanj in ni ga lepšega občutka kot je ta, da se v polni dvorani združijo vsa srca v znani prijetni melodiji. Da bi na koncertu nastopajoči poslušalcem lahko čimveč dali in pri tem tudi uživali, smo letos pred koncertom organizirali seminar Notranja priprava in vrhunski nastop, ki ga je vodila profesorica Nikolina Kovač Juvan. Ta je sicer flavtistka, ki se ukvarja tudi s treningi za razvoj celotnega potenciala glasbenega ustvarjalca. Seminarja se je udeležilo kar nekaj pevcev, ki so želeli napredovati na področju obvladovanja treme in koncentracije. Seminar je potekal kot interaktivna delavnica, kjer smo se pogovarjali o sproščeni drži, napolnitvi prostora s svojo energijo, svoji vlogi, ki jo ob petju igramo na odru, koncentraciji na zvok in tem, kako naj poteka dobra tehnična priprava na nastop. Veščine dobre notranje priprave smo morali vključiti že v nastop na seminarju in na koncu smo se vsi strinjali, da je bila to zelo bogata izkušnja.

S prostovoljnimi prispevki, ki smo jih zbirali ob koncertu, smo letos sklenili finančno pomagati Primožu Trobcu iz Polhovega Gradca, za katerega je istočasno potekal namenski dobrodelni koncert v Gradcu. Zbrali smo 875 evrov in jih izročili organizatorjem tamkajšnje dobrodelne akcije. Obiskovalcem se najtopleje zahvaljujemo za velikodušnost. Zahvala gre tudi Občini Horjul, Osnovni šoli Horjul in Prosvetnemu društvu Horjul za pomoč pri organizaciji koncerta in seminarja. Organizatorke večera Martina Mole, Irena Hozjan in avtorica prispevka verjamemo, da smo skupaj dosegli cilj povezati ljubitelje zabavne glasbe – tako ustvarjalce kot poslušalce in s tem nuditi prav poseben kulturni dogodek v horjulski dolini.

 

Barbara Mlinar

Oglejte si tudi