Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Umetnik se ves čas uči in razvija

Ob posebni priložnosti, tik pred izdajo knjige, kjer je zbral svoja umetniška, dela smo se pogovarjali z Brankom Lipnikom, nekdanjim učiteljem likovne umetnosti v Osnovni šoli Horjul. Gre za knjigo ''Lipnikov katalog'', kjer najdemo pestrost grafičnega ustvarjanja vse od leta 1968 pa do 2022.
V pogovoru nam je zaupal, da vedno črpa ideje iz življenja, z izbranimi deli pa je želel zaokrožiti neko obdobje v njegovem življenju oziroma ustvarjalnem obdobju. V zbirki del najdemo tako slike, risbe narejene z različnimi tehnikami, kjer se avtor ne omejuje. Pri fotografiji pa ostaja zvest svojemu pravilu, kjer ne stremi toliko k popolnosti in ostrini, ampak bolj k vsebini in sporočilu fotografije. Pogovarjali smo se tudi o tem, kako na današnjo mladino vpliva digitalizacija. Vesel je vsakega mladega umetnika, ki v sebi začuti klic po ustvarjanju, a pri tem kot pedagog opozarja, da prevečkrat pozabljamo na osnove, recimo na risanje z roko, saj pišemo prek računalnikov, namesto na roke, in se tako izgublja določena motorika in s tem tudi rokodelstvo. Zato je prav, da negujemo in ne pozabimo na naš rokodelski del in spodbujamo mlade, ki imajo željo po risanju in ustvarjanju. Kaj lahko naredi spretna roka, umetnikov pogled in veselje do ustvarjanja vizualnih podob si lahko ogledate v knjigi, oziroma v razstavi, ki bo odprta 3. junija v prostorih občinske avle.

 

Kaj vas je motiviralo, da ste ustvarili knjigo, ali s tem želite skleniti neko ustvarjalno obdobje ali je preprosto prišel pravi čas tudi za ta projekt?

Razlog za izdajo kataloga je bil izbor slikarskih del (od približno 450 do 500) in ga predstaviti. Odločil sem se za »razstavo v knjižni obliki«.

 

V knjigi so dela, ki segajo vse od leta 1968 do danes. Kaj se je v vašem pogledu na umetnost spremenilo v tem času? Ali lahko to tisti, ki bo vzel katalog v roke ali si ogledal razstavo, začuti oziroma opazi?

Morda je to res »pika na i« dosedanjega obdobja, vendar se vsak dan rojevajo novi načrti. Tako kot v naravi se tudi v naših življenjih stvari spreminjajo in razvijajo.

 

Kako dolgo ste pripravljali ta katalog, kaj je bilo najtežje? Morda določiti izbor slik ali vse skupaj povezati v zgodbo?

Že od študijskih let dalje se učim in se še danes. Moje slikarstvo je »demokratično«. Sprejemam vse: umetnostna slogovna obdobja, likovna področja, motive, tehnike, … do fotografije. V izboru je to vidno. Predvsem sem se vedno trudil, da likovno delo ne bo dolgočasno.


Kako danes vidite mlade, imajo umetniško žilico? Vemo, da ima vsak v rokah pametni telefon in je na družabnih omrežjih resnično veliko zanimivih fotografij in za dobro sliko danes ne potrebujemo več tako drage opreme? Je s pravim pristopom in sporočilnostjo lahko tudi to umetnost?

Časi se spreminjajo, danes smo bombardirani od jutra do večera z vidnimi sporočili, doma in na ulici. Nove tehnologije niso problem. Vendar moramo nenehno ločevati zrna od plev. To je danes izziv za mlade.

V prazničnem juniju bo v Horjulu v občinski avli tudi razstava vaših del. Gre za vsa dela, ki bodo v katalogu, kaj vam ta dela pomenijo? 

 V katalogu je 107 del. To je mojih 107 otrok, kot se reče. Junija jih bo v občinski avli razstavljenih samo deset, simbolično ob predstavitvi kataloga. Ob tej priložnosti se želim tudi zahvaliti, saj so natis in izdajo občani lepo podprli.

Za konec vas vse lepo vabim na ogled razstave, da si pogledate nekaj mojih del, ki sem jih izbral za to priložnost

 

Peter Kavčič, foto: Peter Kavčič, Branko Lipnik


Umetnik se lahko izraža na več načinov, ne samo s slikanjem in fotografijo. Takole je Branko Lipnik zapisal nekaj vrstic o aktualni tematiki v svetu:

Velika noč

Zbudilo me ni pritrkavanje zvonov, Velika noč je, zbudile so me moreče sanje.

Vozil sem se z liftom gor in dol, iskal gumb za tretje nadstropje pa ga nisem našel. Bilo je temno, okrog mene nestrpni potnki, v tretjem nadstropju so me čakali učenci 7. b. Po likovnem pouku so imeli na urniku angleščino. Učiteljice ni bilo in sem jo šel iskat v zbornico. Nisem je našel, povsod sem jo iskal, takrat sem se spomnil, da učencev ne bi smel pustiti same v razredu. To me je zbudilo.

Vstal sem, odprl okno, čudovit dan se je začel. Zvonjenje bronastih zvonov, čisto plavo nebo, belo cvetoče drevje. Pomlad! Gledam v to podeželsko spokojnost, gori na Koreni danes ne delajo, ravnokar imajo praznični zajtrk. Misli takoj zaidejo k mojim ljudem v Horjulu, Ljubljani in v Mariboru. Vsi bodo imeli bogat zajtrk, verujoči ali ne. Molili bodo ali prosili usodo, da povrne zdravje svojcem, ki trpijo tako ali drugače. Nekateri so imeli težko operacijo, drugi jemljejo kup tablet, nekdo je padel in zdaj leži polomljen v bolnišnici. Marsikje so tudi psihične težave.

A narava se zato ne zmeni, vse brsti, ptice pojejo, potoki veselo žubore … Kot da tam za hribi, no, za kar nekaj hribov, ne divja človeška neumnost, vojna. Po desetletjih se je zopet naselila v našo bližino. Kot je rekel naš kmet, da je za ekološko katastrofo kriva človeška požrešnost, bo veljalo tudi za to današnje norenje. In ko pogledam kamnite obraze teh protagonistov, se mi zdi, da so imeli v otroštvu veliko pomanjkanje ljubezni.

V naravi mora biti ravnotežje, in na tehtnico pridejo kdaj tudi težke uteži in krute rešitve. Da zopet zavlada mir, Velika noč in Veliki dan.


Oglejte si tudi