Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Horjul
DANES
22°C
12°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Tradicionalni božično novoletni koncert

Na slavnostni praznik dneva samostojnosti in enotnosti 26. 12. je v prosvetnem domu Horjul potekal tradicionalni božično novoletni koncert. Nastopili so Folklorna skupina Klas, mešani pevski zbor Horjul in Mažoretna in twirling skupina.

Tudi letos je v nabito polni dvorani domače občinstvo uživalo v nastopih, ki so jih pripravili člani in članice prosvetnega društva. Za smeh in pozitivno sporočilo obiskovalcem je skupaj z igralci poskrbela režiserka in avtorica dramske igre Barbara Čepon. Tokrat so se predstavili z igro z naslovom 'Praznična tekma pod krošnjami' ki se je začela s smučanjem in končala s podelitvijo nagrad ter seveda himno. Barbara je priznala, da ideje za svoja dela dobi po navdihu. 'Lahko se zbudim sredi noči in se mi porodi neka zamisel, ki jo potem zapišem in razvijam naprej. Prvi del, ki je ves v verzih, sem recimo pisala sredi noči. Glede na vse skupaj na koncept in samo idejo ter predvsem vezano na čas, ki mi je na voljo, da dramsko igro v celoti napišem se potem odločim, kako vse skupaj izpeljati do konca. Največkrat gre zelo hitro. Tokrat na primer so sodelujoči dobili tekst, ki so se ga morali naučiti šele sredi decembra. Za vse skupaj, torej tudi za vaje, pa smo imeli na voljo približno 14 dni. Glavno sporočilo, ki sem ga tokrat želela podati, je bilo seveda praznično obarvano, saj se navezuje na božično novoletni čas. Torej, da je vedno treba poiskati kaj dobrega v vsaki stvari in predvsem poiskati način, kako iti naprej' še dodaja avtorica in režiserka.

Za pester program so poskrbeli tudi člani folklorne skupine Klas. Tokrat so predstavili notranjske plese. Njihova mentorica Marija Čipič Rehar je po nastopu povedala, da so zamisel za svoj nastop črpali iz zgodovinskega članka o obisku cesarja Franca Jožefa na Kranjskem, ko se je vozil naokrog po teh krajih. Ob tem so na voljo tudi zelo natančni opisi, kako so bili ti kraji okrašeni in kako je vse skupaj izgledalo. Kot zanimivost naj omenimo, da so s tem programom v minulem letu najprej nastopili na območnem srečanju Ljubljana in okolica, potem so nastopili tudi na regijskem srečanju in na koncu še na državnem srečanju v Žalcu. 

Seveda tudi tokratni božično novoletni koncert ni minil brez Mažoretne in twirling skupine, ki pa so dokazale, da poleg plesa in vrtenja palice zelo dobro obvladajo tudi petje in so s tem nastopom dobesedno navdušile obiskovalce.

Tovrstni koncerti oziroma nastopi, so za vsak kraj pomembna družabno kulturna prireditev, ki veliko dajejo lokalni skupnosti in predvsem povezujejo. V prenovljenem prosvetnem domu so uživali tako tisti, ki so bili na odru in tudi tisti, ki so bili pred njim. 

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič 

Oglejte si tudi