Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Slovenski razkol podrobneje predstavljen tudi v Horjulu

V Prosvetnem domu v Horjulu je zgodovinar, raziskovalec in novinar dr. Jože Možina v začetku maja zbranim predstavil knjigo Slovenski razkol, ki je do danes izšla že v šestem natisu. Ob tem je podrobneje predstavil tudi dogodke, ki se navezujejo prav na Horjul in okolico. Knjiga je sicer razširjena doktorska disertacija, ki jo je zagovarjal na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, je sad njegovega dvajsetletnega raziskovanja, zbiranja arhivskega gradiva in pričevanj. Gosta je občinstvu predstavil filmski in gledališki igralec Pavle Ravnohrib. V čast narodu in naši domovini pa je na začetku predavanja zadonela tudi Zdravljica.
Monografija Slovenski razkol je obširna, z dokumenti in pričevanji utemeljena zgodovinska knjiga, ki prinaša odgovor na temeljno oziroma najbolj prestižno vprašanje slovenske novejše zgodovine. V tej edinstveni knjigi avtor opisuje razloge in ozadja zakaj in kako so Slovenci med drugo svetovno vojno spolzeli v oster narodni razkol, kdo je ta proces povzročil in kje se je vse skupaj začelo. Narodni razkol se je namreč do konca vojne še okrepil in razširil na celotno ozemlje ter s travmatičnimi posledicami sega še v sedanji čas. Prav zato je knjiga izredno aktualna in s svojimi novimi razkritji pomembna za slovensko prihodnost.

Možina je svoje delo namenil vsem, ki bi radi razumeli preteklost na podlagi jasnih in dokazanih dejstev in tudi sedanjost tako naroda kot svojih prednikov. Ti so nam, kot dokazujejo najnovejše raziskave, ne le v spominu, ampak tudi v genskem zapisu zapustili sledi vojne, ki nas bremenijo kot travme, posebej če jih ne poznamo in ne raziščemo.

Avtor knjige, predavatelj in gost dr. Jože Možina je s temi besedami na kratko opisal dogajanje v tem temačnem obdobju naše zgodovine: 'Horjulska dolina je bila med vojno, sploh od leta 1942 naprej epicenter revolucionarnega nasilja. Zanimivo, od vseh krajev in področij v takratni Ljubljanski pokrajini je bilo tu ubitih največ žensk in to tudi na zelo grozljiv način. Zakaj je bile temu tako, lahko iščemo razlago v tem, da je na tem območju delovalo kar nekaj nosilnih revolucionarjev, med drugim tudi doktor Cene Logar, ki je veljal za precej okrutnega. Ljudje so bili prestrašeni, ponižani, poleg tega je bil junija 1942 ubit tudi župan, kar je prebivalce še dodatno paraliziralo. Zato niti ni čudno, da je prišlo do upora proti partizanskemu nasilju novembra 1942. Na koncu se je seveda režim izrazito maščeval ljudem, ki so se mu uprli, ampak vedeti moramo, da je bil v tistem vojnem obdobju okupator manjše zlo kot pa ta podivjana komunistična gverila, ki je prav tukaj v vaši dolini začela z okrutnimi zločini.'

Še nekaj besed o avtorju in predavatelju:

Dr. Jože Možina je slovenski zgodovinar mlajše generacije, zaposlen kot novinar, voditelj in avtor dokumentarnih filmov na Televiziji Slovenija. Po izobrazbi je profesor zgodovine in diplomirani sociolog kulture. Je avtor dokumentarne serije Pričevalci, voditelj oddaje Intervju ter režiser nekaterih najodmevnejših dokumentarnih filmov. Prejel je številne nagrade v Sloveniji (dvakrat Jurčičevo nagrado, Gong popularnosti in Gong ustvarjalnosti za posebne dosežke), v ZDA (najboljši režiser dokumentarnih filmov na festivalu ITN v Hollywoodu), v Kanadi (nagrado za odličnost na področju filmske umetnosti) in v Indoneziji (nagrado za najboljši dokumentarni film, posebno nagrado žirije). Leta 2014 je za izjemno odmeven dokumentarni film o misijonarju Opeki in druge dokumentarne stvaritve prejel Nagrado Prešernovega sklada.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi