Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Samostojna likovna razstava slikarke Martine Starc v Deosu

Njena dela si boste v prostorih Deosa v Horjulu lahko ogledali še do konca leta. Razstava je še ena v seriji slikarskih razstav, ki jih v horjulskem domu postavljajo umetniki iz Likovnega društva Logatec. Lepo in prijetno otvoritev slikarkine razstave je povezoval Matko Zdešar, ki je slikarko tudi predstavil.
Oba je že pred leti povezalo sodelovanje na kulturnem področju. Za glasbeno popestritev je poskrbela učenka Glasbene šole Vrhnika Evita Remec, ki je na violini zaigrala prav za to priložnost naučeno skladbo. Ob koncu pa je predsednik Likovnega društva Logatec Janez Ovsec zdaj že tretjič poskrbel, da so stanovalci doma, zaposleni in obiskovalci skupaj zapeli nekaj pesmi. Ob dobrem vzdušju seveda tudi ni manjkalo slikarkinih sladic.

Nekaj iz njene biografije: Živi v Stopah pri Velikih Laščah v objemu gozdnega zelenja, ob žuborenju potoka in ob poslušanju ptičjega petja. Vse to se prepleta z njeno dušo, v njej zori in ji je pred dobrimi tridesetimi leti tudi ponovno vzbudilo željo po umetniškem izražanju in izobraževanju. Zato na platnu in papirju najraje upodablja motive iz narave, kot so pokrajine in vode. Rada pa slika tudi portrete. Blizu ji je realizem. Ustvarja še unikaten nakit iz Fimo mase in izdelke iz gline, žgane v raku tehniki ter slika na svilo.

In prav to umetniško izražanje v likovni govorici ji je skupaj z njenem borbenim značajem v veliki meri pomagalo pri premagovanju več težkih bolezni. Z likovnim izobraževanjem je začela na tečajih na Likovni akademiji v Ljubljani. V nadaljevanju svojega umetniškega ustvarjanja pa se je nato srečala s številnimi mentorji, ki so vsak na svoj poseben način vplivali na njen razvoj. Naj omenimo samo učiteljico Martino Venturini Starc, akademske slikarje Sama Kovača,  Skendeja  Bajroviča, Toneta Račkija, Karmen Bajec, Saša Koprivca, Natalijo Gorza in akademskega kiparja Marka Glavača. Zadnjih petnajst let pa se pod mentorstvom Petra Lazarevića predvsem posveča akvarelu v tehniki mokro na mokro.

Razstava v Horjulu je že njena peta samostojna razstava. Poleg tega pa je sodelovala na več kot 80 skupinskih razstavah po Sloveniji in na dveh mednarodnih (Avstrija – Dunaj in Italija  Repentabor). Kot izbrana razstavljavka se je udeležila Mednarodnega bienala akvarela Castra 2018, Castra 2022 in Castra 2023. Za svoje delo je doslej že prejela več nagrad in priznanj. Med njimi so nagrada na Extemporu Podgora 2006, častno priznanje Extempore Podgora 2007, certifikat kvalitete Zveze likovnikov Slovenije, Zlata paleta 2008 in priznanje za kakovost Extempore Logatec 2022. Sama pravi, da so njena dela odprte, iskrene izjave njenih osebnih zgodb, ki so ujete v moč barv (in oblik). Želi pa si, da bi v knjigo vtisov svoje videnje njenih del vpisali tudi obiskovalci razstave.

Če z njo želite navezati stik, ga lahko na tem naslovu: Martina Starc Stope 4, 1315 Velike Lašče ali po elektronski pošti martina.starc1@gamil.com in telefonu 030 257 411.

 

Besedilo in foto: Mili Dolenc

Oglejte si tudi