Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Predstavitev knjige Draga Kristina

Zgodba je nastala ob 110. obletnici rojstva Kristine Brenkove (1911–2009), pisateljice, prevajalke in legendarne urednice Mladinske knjige.

Knjiga, ki sta jo uredila Alenka Veler in Andrej lic, je izšla lansko leto v založbi Mladinske knjige, v kateri so na 296 straneh v lični trdni vezavi poleg slikovnega materiala in izbranih odlomkov njenega pisanja tudi številna pričevanja njenih sodobnikov (Marlenke Stupica, Ančke Gošnik Godec, Jelke Reichman, Svetlane Makarovič, Anje Štefan, Marjane Kobe …). Vsekakor vsem, ki vas knjige pritegnejo, priporočamo branje, da še bolj intimno spoznate njen pogled na svet in predvsem prisluhnete globokemu sporočilu o tem, da je življenje, ki nam je podarjeno, vredno živeti v polnosti in veselju.

Glede na to, da je Kristina Brenkova izhajala iz Horjula, so pri založbi poskrbeli, da so knjigo predstavili tudi domačim ljubiteljem lepe pisane besede. Predstavitev je potekala v Prosvetnem domu v Horjulu, kjer so predstavili ozadje nastanka knjige in zbrane zopet spomnil, kako izjemno delo in kakšen pečat je s svojim delom pustila naša rojakinja.

V zgodovini založništva je namreč Kristina Brenkova nekaj posebnega. Z občutkom za vse živo in tipalkami za lepoto, kot so povedali ustvarjalci knjige, je na in v svet spravila nešteto nepozabnih knjig in knjižic, ki jih je bodisi uredila bodisi napisala, ljudem za seboj pa je kot nevsiljivo popotnico zapustila pomembna sporočila. Ta knjiga ni samo spomenik, temveč lahko v nas prebudi željo po ustvarjalnosti in po tem, da bi delali dobro. Njeno izročilo je tudi, da otrokom omogočimo dostop do dobrih knjig in da smo pri tem pozorni in izbirčni, tako kot je bila tudi ona sama.

 

Peter Kavčič, Foto: Občinski arhiv

 

 

Oglejte si tudi