Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Ob koncu leta se je v Prosvetnem domu ponovno pelo, plesalo in igralo

V nedeljo, 26. decembra, je dvorana Prosvetnega društva zopet odprla vrata za obiskovalce. Tako kot vsako (normalno) leto, torej ko še ni bilo ukrepov povezanih s koronavirusom, so namreč člani društva pripravili Božično-novoletni koncert.
Tokrat so zaradi veljavnih ukrepov in skrbi za zdravje vsi nastopajoči v enem dnevu izvedli dve predstavi, da ne bi prišlo do prevelike gneče v dvorani. Kljub temu, da so povsem enak program predstavili ob 17. in ob 18.30 uri, jim dodatni napor ni vzel veselja, ampak so se obakrat v polnosti predstavili zvestemu občinstvu.

Z domačimi narodnimi plesi sta se skupaj predstavili dve folklorni skupini; domača folklorna skupina Klas in folklorna skupina Šumnik iz Borovnice. Predstavili so se s tržaškimi, istrskimi in belokranjskimi plesi.

Tradicionalno je nastopil tudi mešani pevski zbor Horjul, ki je pod vodstvom zborovodkinje Ane Bizjan zapel božične pesmi. Na repertoarju so se znašle tri pesmi, in sicer Božični zvonovi, Jožef priletni mož in Zvezde gorijo.

Pred domačim občinstvom so zaplesale tudi starejše in mlajše članice mažoretne in twirling skupine. Prve so svoje palice vrtele v ritmu živahne smučarske skladbe Cik-Cak, mlajše pa ob spremljavi pesmi Božično darilo.

Dramska skupina je tako kot vedno poskrbela za obilo smeha, tokrat so pod vodstvom Barbare Čepon zaigrali prav za to priložnost pripravljen skeč.

Ob zaključku prireditve je Domen Čepon prejel srebrno Maroltovo značko, ki jo prejmejo plesalci, ko dopolnijo 10 let delovanja v folklorni skupini.

 Da je tudi tokratna prireditev uspela, je seveda zaslužen prav vsak izmed nastopajočih.  Koliko dela, truda in časa je bilo vloženega v priprave, pa je pojasnil Klemen Černigoj, predsednik Prosvetnega društva: ob zaključku leta nam je uspelo izpeljati tradicionalni Božično-novoletni koncert Prosvetnega društva, kjer nastopijo vse sekcije društva; Mažoretna in twirling skupina, Folklorna skupina Klas z dodatnimi plesalci Folklorne skupine Šumnik iz Borovnice ter Mešani pevski zbor. Za povezovanje je poskrbela gledališka skupina.

 Sama izvedba dogodka je seveda zaradi trenutnih razmer predstavljala svojevrsten izziv. Odločitev, da koncert bo, je prišla že jeseni, vendar nismo vedeli, kakšni bodo pogoji za izvedbo. Ker so se pogoji zaradi koronavirusa vedno bolj zaostrovali, je odločitev, da se koncert ponovi, padla dobesedno tik pred zdajci. Skladno z zahtevami NIJZ je namreč moral biti prost vsak drug sedež v dvorani, kar pomeni, da bi lahko sprejeli le 110 obiskovalcev. Glede na izkušnje iz preteklih let pa je to mnogo premalo, zato smo se odločili, da prireditev izvedemo dvakrat. Tako nam je v bistvu uspelo sprejeti vse obiskovalce, ki so si koncert želeli ogledati.

Skupine so za koncert vadile ločeno, tudi na samem koncertu smo poskrbeli, da je bilo čim manj križanja. Tudi zaključek tokrat ravno zaradi tega ni bil skupinski.

Sama ponovitev za vse udeležene sicer niti ni bila tako naporna v smislu nastopa, saj je vsaka sekcija imela krajše točke. Težje je bilo zaradi časovnega okvira, saj se je z generalko začelo že ob 15h in do zaključka ponovitve ob 19:30 se že čuti utrujenost.

Veseli smo, da je vse potekalo po planu in tudi obiskovalci so prišli pripravljeni  vsi so imeli ustrezna dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, tako da je tudi preverjanje pred vstopom potekalo hitro in brez težav.

 V letu 2022 bomo poskusili nadaljevati z vajami, v kolikor bodo ukrepi to dopuščali. Koncertov ali prireditev zaenkrat ne načrtujemo, saj so omejitve in tveganja trenutno prehuda. Imamo pa prednost pred večjimi kulturnimi ustanovami, saj se lahko hitro prilagodimo in organiziramo kak dogodek, če se ukrepi sprostijo ali se nam ponudi priložnost.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi