Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Horjul
JUTRI
23°C
12°C
SOB.
22°C
12°C
Oceni objavo

Folkloristi odplesali v Beltince

Leto je naokoli in spet je prišel julij – čas prvega dela državnega srečanja folklornih skupin z naslovom Le plesat me pelji v Beltincih, na katerega se je že tretjič zapovrstjo uvrstila tudi naša folklorna skupina. Naš letošnji splet Vrnitev Johanovega Mihe iz Amerike je bil sestavljen iz plesov okolice Ljubljane iz začetka 20. stoletja. S plesom in petjem smo poskušali prikazati, kako so slabe gmotne razmere v slovenskem prostoru številne mlade odgnale na delo v Ameriko. Težko življenje v ameriških rudnikih, zavedanje, da se v tujini ne cedita mleko in med ter domotožje pa so marsikoga prisilile, da se je vrnil domov. Tako se je v Horjul vrnil tudi Johanov Miha, vendar ga tu ni pričakal nihče. Ljubljeno dekle si je našlo novo ljubezen, prijatelji pa so ga pozabili, kajti življenje je teklo dalje. Sčasoma so se prijatelji in minula ljubezen vrnili, tako da je tudi zanj ponovno posijalo sonce. Na koncu le zmaga iskrena ljubezen in par je ponovno srečen skupaj. Splet smo pod budnim očesom naše mentorice Marije Čipić Rehar znova in znova do potankosti vadili in z njim v začetku letošnje pomladi nastopili na območnem srečanju folklornih skupin v Dolskem, kjer smo se uspešno uvrstili na regijsko srečanje na Blokah. Mesec dni kasneje pa smo dobili od komisije sporočilo, da smo povabljeni tudi na državno srečanje.
Državno srečanje je razdeljeno na dva dela. V prvem delu, ki je potekal v Beltincih, smo poleg štirih folklornih skupin nastopili tudi mi, v drugem delu, ki bo potekal jeseni v Savinjski dolini, pa bo nastopilo še preostalih sedem skupin. Tako smo na sončen nedeljski dan, 24. julija, skupaj s folklornimi skupinami ŽKUD Tine Rožanc (mladi) iz Ljubljane, Ponikve iz Kulturnega društva Dobropolje, France Marolt iz Ljubljane in KUD Oton Župančič iz Artič nastopili pod krošnjami beltinskega parka. Skupine smo se najprej sprehodile v povorki skozi Beltince, kjer so nas obiskovalci na žgočem soncu navdušeno pozdravljali. Zatem se je po nastopu domače folklorne skupine, ki festival gosti, zvrstilo vseh pet na državno tekmovanje uvrščenih skupin, ki smo zaplesale pred strogo in natančno novo tričlansko komisijo. Po končanem nastopu smo prejeli zlato priznanje, pri čemer smo bili zelo zadovoljni, da smo se že tretje leto zapored uvrstili na državno srečanje. Naša skupina je majhna, saj šteje trenutno samo 30 plesalcev in 5 glasbenikov, vendar pa pridno dokazujemo, da lahko s trdim delom in vztrajnostjo dosežemo veliko.

Z nastopom na državnem srečanju smo zaključili sezono in se odpravili na zaslužene počitnice. Ponovno začnemo z vajami v drugi polovici septembra, ko medse vabimo nove plesalce in glasbenike.

 

Martina Marolt

 

 

Oglejte si tudi