Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Blagoslov obnovljene Kapelice sv. Jožefa

V nedeljo, 11. septembra 2022, je obnovljena kapelica, ki stoji v Horjulu ob cesti, ki pelje proti Koreni, zasijala okrašena z zelenjem, parom manjših mlajev in slovensko zastavo. Po prvi jutranji sveti maši je horjulski župnik Janez Smrekar vse zbrane povabil h kapelici, kjer jo je v navzočnosti vernikov in zbranih gostov blagoslovil. Po blagoslovu je sledilo prijetno druženje o domačem pecivu, ki so ga ob tej svečani priložnosti pripravili domačini.

Kapelica s kipom sv. Jožefa je bila postavljena 2. decembra 1898 v počastitev petdesetletnice vladanja Franca Jožefa I. ter dvajsete obletnice kronanja papeža Leona XIII. Zavetnik kapelice, sv. Jožef, je zavetnik otrok, umirajočih, očetov, obrtnikov, delavcev in krščanskih družin, tako da so se v času, ko so jo zgradili, domačini pogosto priporočali temu svetniku. Duhovni vodja gradnje kapelice je bil horjulski duhovnik Peter Bohinjec (1864–1919), slovenski pisatelj in organizator katoliških prosvetnih društev, gospodarskih zadrug in hranilnic.

Glede na tipologijo sodi kapelica sv. Jožefa med kapelice odprtega tipa (njen notranji prostor se v zunanjega odpira s treh fasad), ki so se pri nas pojavile v prvi polovici 19. stoletja in so najbolj razširjene v osrednji Sloveniji. Slogovno jo uvrščamo v klasicizem, za katerega je značilno, da se je naslanjal na vzore antičnih arhitektonskih zasnov. Kapelica je bogato okrašena z arhitekturnimi členitvami, s profilacijami v ometu, sklepniki lokov v obliki angelskih glavic ter stenskimi poslikavami v notranjščini in na zunanjščini. Avtor poslikav je bil vrhniški slikar Simon Ogrin (1851–1930).Te so bile povečini preslikane med obnovo leta 1983. Poslikavi v notranjščini sta prvotni in predstavljata sv. Miklavža in sv. Lovrenca, zunanjščino pa krasita podobi svetnic sv. Barbare in sv. Marjete Antiohijske. Z obnovo v letu 2022 je kapelici v veliki meri povrnjena prvotna podoba.

Na občini pojasnjujejo, kako je potekalo financiranje in priprava na obnovo: "Projekt obnove se je pričel v januarju 2020, ko je Občina Horjul z obsežno dokumentacijo kandidirala na razpisu evropskih kmetijskih sredstev, ki ga je razpisal LAS Barje z zaledjem. Marca 2021 je Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano odobrila povrnitev v višini 19.278,54 EUR, preostanek sredstev je krila Občina Horjul. Obnovitvena dela, v skupnem znesku 39.0773,40 EUR, so se pričela maja 2022. Vseskozi je za strokovni nadzor nad gradnjo in restavratorskimi deli skrbel arhitekt konservator Vid Klančar, ki je pred tem pripravil tudi konservatorski načrt." Zidarska dela, ki so obsegala izkop, drenažo, tlakovanje, postavitev opornega zidu, obnovo strehe in električne napeljave, je opravil Marko Buh s.p. Restavratorska dela, beljenje, štukature, poslikave, obnovo kipa sv. Jožefa je opravilo podjetje Amoret restavratorstvo d.o.o. Vsebino učne table je pripravila občina v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Upamo, da bo kapelica še naprej služila svojemu namenu in bogatila podobo našega kraja. Sv. Jožef je lahko vsem nam zgled pogumnega, marljivega in pravičnega človeka, ki predstavlja trdnost in oporo svoji družini v težkih časih.

 

Peter Kavčič, foto: Peter Kavčič, občinski arhiv

 


 

Peter Kavčič

Oglejte si tudi