Logo MojaObčina.si

Horjul

DANES
6°C
-3°C
JUTRI
12°C
-1°C

V domu starejših le še sledovi okužbe z virusom

V celotni horjulski občni je dom starejših občanov po javno dostopnih podatkih o okužbi s koronavirusom predstavljal največji del okuženih v Horjulu. Mesec dni pozneje smo v pogovoru z vodilnimi v domu ugotovil, da se je stanje bistveno izboljšalo.

Od tretjega aprila dalje niso imeli niti ene nove okužbe, kar pomeni, da so vsi strogi ukrepi obrodili sadove. Res je bilo težko živeti s strogimi omejitvami, se v dolgih dnevih zadrževati v sobah in tudi živeti v dvomu, ali bodo v domu uspeli zajeziti širitev bolezni. A vsi stanovalci si lahko sedaj oddahnejo. Ukrepi, ki so se začeli že 22. februarja, ko so zaprli dom za vse obiskovalce in hitra vzpostavitev zaprtega Covid oddelka, so bili morda ključni, da se bolezen ni razširila. Kljub vsemu se je virus uspel prikrasti v dom, kar priča o tem, kako nalezljiv in trdovraten je. Vodja zdravstvene nege in namestnica direktorja centra starejših v Horjulu, Slavica Vekič, je ob tem dejala: »S stanjem v domu sem zadovoljna, saj v zadnjem mesecu dni nismo zaznali nobene nove okužbe. Torej sedaj, sredi maja, imamo v covid oddelku v našem domu 5 stanovalcev, kar je v primerjavi s številom pred enim mesecem, ko je bila številka preko 20, zelo dobro. Tudi ko smo nazadnje jemali brise (14. 5., op. avtorja), so rezultati pokazali le še sled okužbe. To sicer pomeni, da so uradno še vedno vodeni kot okuženi, je pa le še vprašanje časa, morda tedna dni, kdaj bodo tudi ti sledovi bolezni dokončno izveneli. Tudi izmed naše ekipe imamo le še eno zaposleno, ki mora ostati doma, dokler ne bodo rezultati brisov negativni. Torej vsega skupaj pet stanovalcev in ena zaposlena.«

Po predvidevanjih in v kolikor ne bo neljubih presenečenj bodo do konca maja vsi zaposleni in vsi stanovalci negativni na testiranje. Do preklica seveda ostajajo v veljavi vsi strogi predpisi glede obiskov in stikov med stanovalci in sorodniki, izjemen poudarek je na vzdrževanju higiene in rednega razkuževanja ter ohranjanja varnostne razdalje. Do nadaljnjega ostaja na vhodu tudi razkuževalna postaja, skozi katero mora ob vstopu vsak zaposleni, ki pride v dom. Resda vse skupaj izgleda kot prizor iz kakšnega znanstveno fantastičnega filma, a bolj pomembno je, da UV-C sterilizacija učinkuje. 

 

Besedilo in foto Peter Kavčič 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi