Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Privoščite si koktajl po receptu najboljšega slovenskega barmana

Rok Logar, doma iz Horjula, je na letošnjem barmanskem državnem prvenstvu osvojil naziv državnega prvaka in se po treh letih ponovno zavihtel na najvišjo stopničko med slovenskimi barmani. Kje se je navdušil za takšen zanimiv hobi in kakšen osvežilni koktajl nam v vročih poletnih dneh priporoča, si lahko preberete v nadaljevanju.
Poletje je čas, ko ljudje najpogosteje posegamo po hladnih osvežilnih pijačah, pa naj bodo to naravni sokovi, stisnjenega iz svežega sadja, ki mu dodamo le nekaj kock ledu, ali pa mešanice pijač različnih in skrbno izbranih okusov, ki jih z eno besedo imenujemo koktajli. Mojstre za pripravo teh in onih imenujemo barmani in letos se je z nazivom najboljšega v deželi okitil Rok Logar.

 

Navdušili so ga sodelavci

Po izobrazbi je gostinec in z delom je začel v Gostilni in piceriji Boter na Vrhniki, kjer je pri rosnih petnajstih začel s prakso, nato pa se tam zaposlil. To je eno najprimernejših mest, lahko bi dejali celo gnezdo, od koder je izšlo mnogo uspešnih slovenskih barmanov. Eden izmed njih je prav gotovo Aleš Ogrin, ki je danes predsednik Društva barmanov Slovenije, poleg njega pa so od tam prišli še Božo Kozlovič, Draga Kepeš, Jure Žitko in drugi. "Delati z njimi v timu je bil užitek, posebej ko so bili na lističu z naročili koktajli, teh so se namreč vselej lotili z velikim žarom in veselje jih je bilo opazovati," se spominja Logar. Prav sodelavci so bili torej tisti, ki so Roka že v mladih letih navdušili, da se je začel zanimati za barmanstvo.

 

Drugo državno prvenstvo in že zmaga

Tekmovanja so postala Rokov izziv. Prvič je tekmoval na Bledu, ko je sodeloval na tekmovanju srednjih šol, še istega leta pa se je že potegoval za mednarodni pokal na Vrhniki. Leta 2009 je naredil seminar za profesionalnega barmana in si tako priboril vstopnico za vstop med člane Društva barmanov Slovenije, s čimer si je odprl vrata še na vsa druga tekmovanja iz barmanstva. Leta 2010 je bil prvič na državnem tekmovanju, že leto kasneje pa na istem tekmovanju v Velenju zmagal in prvič postal državni prvak. S tem naslovom bi takrat moral zastopati Slovenijo na svetovnem prvenstvu, vendar mu je bolezen to preprečila. A ni se vdal, kar se je izplačalo. Lansko leto je na mednarodnem tekmovanju na Bledu med 43 tekmovalci iz enajstih držav zmagal v kategoriji "long drink".  Letos pa je na državnem prvenstvu v ljubljanskem Grand hotel Union, ki je tudi sicer njegov trenutni delodajalec, v kategoriji "fancy drink" ugnal preko dvajset profesionalnih slovenskih barmanov in tako drugič osvojil naslov državnega prvaka.

 

Oktobra potuje na svetovno prvenstvo v Bolgarijo

Zmaga vsakemu barmanu na tako velikem tekmovanju pomeni potrditev njegovega dela, obenem pa s tem dobi vstopnico za svetovno prvenstvo, ki bo letos oktobra v bolgarski prestolnici Sofija. Tam bo slovenske barve zastopal Rok Logar, pomeril pa se bo prav v kategoriji "fancy drink". Na razpolago bo imel šest sestavin, med katerimi je glavna vodka. Pravi, da bo osnovi dodal češnjev liker, domač sok limete in nekaj svežega pireja – zmrznjenega sadja ter vse zalil s povsem naravnim sokom ... podrobnosti ne izda, te morajo namreč ostati skrivnost. Kako dovršen bo Rokov miks, bodo povedali ocenjevalci, ki ves čas pripravljanja koktajla strogo bdijo nad delom barmanov. Ocenjujejo strokovno delo in so pozorni na vse prijeme, vsako kapljico, predstavitev sestavin in tudi aromo, okus, izgled ter dekoracijo.

 

Barman le v prostem času, drugače natakar

Barman po besedah sogovornika ni samo tisti, ki meša pijače in ustvarja koktajle, pač pa je tisti, ki poleg tega zna razumeti gosta in mu svetovati. "Gre dejansko za nadgradnjo natakarja, saj mora barman imeti izrazito dobro razvit okus, vonj, poznati mora širok spekter pijač. Dober barman je tudi 'sommelier' – poznavalec vin, lahko tudi barista – poznavalec kav in še bi lahko našteval, kajti vse to lahko vključi v svoj izdelek," pojasni. Spekter znanj, ki jih barman potrebuje, je tako brezmejen. A le kdo bi si za svoj hobi prizadeval tako močno kot za strokovno izobrazbo. Dejstvo je, da so profesionalni barmani, ki se preživljajo zgolj s pripravo pijač, v Sloveniji izredno redki, večina jih to opravlja zgolj ljubiteljsko. Je pa ponekod v tujini to tudi poklic, pojasni Logar, ki bi se lahko s certifikatom za barmana izven slovenskih meja zaposlil kot barman. Sicer pa zanimanje tako za poklic natakarja kot tudi barmana vsepovsod upada. Problem vidi Logar predvsem v slabih pogojih za delo. "Delo stoje in delo ob nedeljah, praznikih in ponoči ter številne nadure nimajo svoje prave cene, kot tudi ne nagrade za dobro opravljeno delo," pravi.

 

Osvežilni koktajl s sestavinami z domačega vrta

Tu so poletni meseci, v katerih se prileže osvežilna pijača, poleg tega pa ima večina podeželskih ljudi doma na vrtu veliko dobrih in uporabnih sestavin. Najboljši slovenski barman prisega na enostavno in sveže: "Koktajl s svežo meto in baziliko, stisnjeno limono ali pomarančo je prava kombinacija za odžejat." Pojasni: "Strete oziroma zdrobite nekaj lističev mete in bazilike, stisnete sok naravnega svežega sadja, dodate led in zalijete z radensko ter ji dodate nekaj kapljic belega vina." Poleg enostavnih pa so po mnenju horjulskega barmana zanimivi tudi koktajli iz domačega orehovca ali doma narejenega limoninega ali borovničevega likerja. "Izbrani liker zalijemo s svežim pomarančnim sokom in imamo koktajl, ki je primeren za bolj zahtevne okuse. Vedeti namreč moramo, da je vsaka mešana pijača neke vrste koktajl, če gre za prelivanje dveh ali treh okusov pijače, imamo pred sabo koktajl," pojasni in doda, "pozorni moramo biti le na hladen kozarec in pravilne nianse izbranih pijač ter seveda zanimivo dekoracijo." Iz teh nasvetov najboljšega slovenskega barmena lahko razberemo, da gre pri ustvarjanju koktajlov zgolj za neke vrste igranje in poizkušanje. Potrebne je le nekaj domišljije, enostavnih in svežih sestavin ter predvsem nekaj časa za uživanje. Poletje je pravi čas za vse to, le privoščite si.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: osebni arhiv R. L.

Oglejte si tudi