Logo MojaObčina.si

Horjul

JUTRI
15°C
-2°C
TOR.
13°C
-2°C
Deli

Vlada se je ustavila v Horjulu

Horjul, 11. maj – V času dvodnevnega obiska osrednjeslovenske regije so se vladni predstavniki ustavili tudi v Horjulu. V podjetju Argo, ki deluje v okviru izraelske skupine Huliot in predstavlja dobro prakso na področju pridobivanja tujih investitorjev v Sloveniji, je državno sekretarko na Ministrstvu za zunanje zadeve RS Dragoljubo Benčina prijazno sprejelo vodstvo podjetja, dobrodošlico pa ji je izkazal tudi župan Janko Prebil.

Osrednjeslovenska regija, ki velja za gospodarsko najuspešnejšo v Sloveniji, je bila te dni prostor srečevanj in sklepanj različnih dogovorov in sporazumov med vladnimi predstavniki in občinami. Nekaj pozornosti je bilo namenjene tudi občini Horjul, ki je po besedah župana Janka Prebila gospodarsko izredno uspešna in to predvsem po zaslugi pridnih občanov, ki so v veliki meri samozaposleni, precejšen del pa jih zaposlujeta najbolj prodorni podjetji v občini, in sicer Metrel in Argo. V predstavitvenem delu se je dotaknil tudi problematike ukinjanja občin ter povedal, da je nesmiselno tako uspešne občine, kot je Horjul, priključevati takim, ki so zadolžene ali delujejo nehomogeno. Sledil je pogovor, katerega osrednja pozornost je bila namenjena spoznavanju podjetja Argo, ki ga je pred dvema letoma, tudi s posredovanjem gospodarske diplomacije ministrstva za zunanje zadeve, prevzel tuj lastnik – izraelska skupina Huliot.
Direktorica podjetja Argo Orit Schlesinger je državni sekretarki na ministrstvu za zunanje zadeve Dragoljubi Benčina in ostalim prisotnim predstavila podjetje Huliot. Ta je del kibuca na severu Izraela, lastniki so torej združeni v skupnost več deset družin, ki si vse materialne dobrine deli in ima na področju proizvodnje plastičnih cevi več kot šestdesetletno tradicijo, svoje proizvodne prostore pa imajo poleg Izraela in Slovenije tudi v Indiji. Slovenija je bila zanje strateška pozicija za preboj na evropski trg, poleg tega pa je bilo tu že podjetje z enako dejavnostjo in usposobljenimi delavci, zato odločitev o nakupu podjetja Argo ni bila težka. Schlesingerjeva je povedala, da podjetje v Sloveniji po dveh letih na novo zaposluje in posluje z dobičkom, vse pa vlaga v rast in razvoj podjetja ter zaposlene. Takšna je po njenih besedah tudi vizija za naprej, ki bi bila še v večji meri uresničljiva, če bi bila enostavnejša tudi slovenska zakonodaja. V povezavi s tem je naštela kar nekaj težav, s katerimi se je vodstvo Huliota pri vstopu na slovenski trg srečalo in s katerimi se pri poslovanju srečuje še danes. Med drugim je naštela dolgotrajne postopke in administrativno zahtevno zaposlovanje ter še zahtevnejše odpuščanje, izredno visoke stroške delovne sile, izpostavila je, da je pogosta plačilna nedisciplina in kompenzacija kot način poslovanja, davčni zakonodaji, ki se nenehno spreminja, pa je težko slediti. Schlesingerjeva je državno sekretarko pozvala k čim prejšnjemu podpisu sporazuma med Slovenijo in Izraelom, ki bi rešil marsikatero oviro, predvsem pa bi olajšal delo vsem zaposlenim Izraelcem v Sloveniji. Državna sekretarka je obljubila, da bo o tem govorila z odgovornimi, v zvezi z naštetimi težavami pri poslovanju podjetja pa je dejala, da se glede odprave nekaterih ovir obetajo spremembe in dodala, da bo vse informacije posredovala pristojnim, v prvi vrsti predsedniku vlade in ministru za finance. Drugi del srečanja je bil namenjen ogledu proizvodne hale. Nataša Osredkar, vodja proizvodnje v Horjulu, je zbrane popeljala skozi prostore, kjer nastajajo plastične cevi za slovenski in tuji trg.  
Delovni sestanek v uspešnem horjulskem podjetju, katerega izkušnja je lahko dober zgled tudi slovenski gospodarski diplomaciji na področju pridobivanja novih tujih investitorjev, je še enkrat opozoril prav na tisto, o čemer čivkajo že ptički na vejah in na kar vsakodnevno opozarjajo tudi slovenski gospodarstveniki, naj vlada poskrbi za zmanjšanje administrativnih ovir, zniža stroške delovne sile in uredi prožnejšo delovno-pravno zakonodajo.

 

NPV

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!