Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Zlata medalja Janku Prebilu

Janko Prebil, predsednik čebelarskega društva dolomiti Polhov Gradec je na letošnjem sejmu Agra 2017 prejel zlato medaljo iz rok ministra za kmetijstvo Dejana Židana.
Med, ki ga je pridelal, je bil najvišje ocenjen glede na vse uradne ocenjevalne kriterije, kar pa sam vidi kot dokaz, da se da v domačem okolju z znanjem in skrbjo pridelati kakovostne čebelje proizvode. Po osvojeni srebrni medalji leta 2014, dveh zlatih leta 2015 in eni zlati lansko leto je zopet dokazal, da zna pridelati med največje kakovosti.  'Delo s čebelami me prav na poseben način sprošča in pomirja. V čebelnjaku si napolnim baterije, ki se iztrošijo po napornem delu na občini, saj čebele začutijo napetost ali stres in postanejo agresivne. Tam ni mobilnega telefona, glava mora biti mirna in misli zbrane. Letošnje in lansko leto sicer ni bilo najboljše v smislu donosa, saj je bilo za tretjino manj pridelka kot bi ga pričakoval ob normalni čebelarski sezoni. Daljše deževje in suša poleti so naredili svoje, nekaj pa je k temu pripomogla tudi zima , ki je precej udarila po čebelah', še dodaja Janko Prebil, ki se s čebelarstvom ukvarja že trideset let.  

Med je sicer že od nekdaj naravno sladilo, predvsem pa si v času ohladitve lahko z njim pomagamo pri dvigu odpornosti imunskega sistema. Čebele so dokaz, da je pri nas naravno okolje še čisto in ni prisoten škodljiv vpliv intenzivnega kmetijstva, predvsem pa se domač med loči od tistega na policah v trgovinah po tem, da so se čebele pri nas 'pasle' na smreki, konstanju in travniškem cvetju, na Kitajskem ali v Južni Ameriki pa temu ni tako. Tam so domače povsem druge drevesne vrste in zato tudi sam med ne more biti tak kot je domač.

 

Besedilo: Peter Kavčič; foto: Peter Kavčič

 Foto: Peter Kavčič, osebni arhiv Janko Prebil

Oglejte si tudi