Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Minister Andrej Vizjak in župan Janko Prebil ob prazniku poudarila pomen čebel

Ob letošnjem prazniku, svetovnem dnevu čebel, je ministrstvo za okolje in prostor pripravilo manjši dogodek za predstavnike medijev na strehi ene od svojih stolpnic v centri Ljubljane. V tujini je urbano čebelarjenje vedno bolj priljubljeno, z dvema panjema na vrhu stavbe pa ta trend raste tudi pri nas.
Vsako leto čebele na stavbi ministrstva pridelajo okoli 30 kilogramov medu, kot zanimivost pa naj povemo, da je po analizah med dobre kakovosti brez škodljivih primesi, kar pomeni, da imajo čebele v Ljubljani dobro pašo in da živijo v okolju, kjer ni onesnaženja, ki bi škodljivo vplivalo na čebele ali ljudi.

Kot častni gost se je ministru pridružil tudi Janko Prebil, župan občine Horjul, ki je tudi predsednik čebelarskega društva Dolomiti Polhov Gradec in oskrbnik obeh čebeljih družin. Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak se je ob tem posebnem dnevu zahvalil za trudi in sodelovanje ter dejal: 'To je velika priložnost, da izpostavimo pomen čebel, ne samo za prehrano ampak tudi biodiverziteto in za to raznolik živalski svet na zemeljski obli. Slovenija daje še vedno velik pomen čebelam, zato je bila tudi pobudnica za ta svetovni dan čebel. Tudi na Ministrstvu za okolje in prostor se tega zavedamo, zato na simbolni ravni dajemo čebelam veliko težo. Zato imajo na strehi naše stavbe, na vrhu stolpnice svoje mesto. Pridelek iz dveh čebelnjakov pa podarimo ob raznih priložnostih in je namenjen uživanju in prehrani. Med je del slovenskega tradicionalnega zajtrka. Želimo si, da postane simbol naravne prehrane in da bo vedno bolj pogost na jedilnikih slovenskih družin.'

Župan Janko Prebil, ki kot oskrbnik čebel v centru Ljubljane najmanj enkrat na dva tedna pregleduje stanje v čebelnjaku, je izpostavil pomen čebelarskega praznika: 'Za Slovenske čebelarje je 20. maj pomemben dan, saj s tem obeležujemo rojstvo našega rojaka in pionirja čebelarjenja Antona Janše. Prav zaradi čebele je med drugim Slovenija prepoznavna v svetu. Vemo, da imajo čebele velik pomen za delovanje naravnega okolja, pomembne so za kmetijstvo, saj oprašujejo sadno drevje in določene poljščine. To tradicijo moramo nadaljevati tudi zato, ker je Slovenija tako raznolika, saj čebelam ponuja pašo na travnikih in v gozdovih, zaradi svoje občutljivosti na onesnaženost pa so tudi pomembne pri prepoznavanju škodljivih vplivov na okolje.'

Čeprav bo letošnja sezona zelo slaba, po nekaterih informacijah namreč v zadnjih stotih letih čebelarji ne beležijo tako slabega vremena in s tem povezanega pridelovanja medu, pa je Janko Prebil dejal, da nas to lahko nauči nekaj tudi za naše življenje. Čebelarji svojim čebelam v tako težkem času pomagajo, tako kot si moramo med seboj pomagati tudi mi, ko pride do stiske. Na koncu pa vedno ostaja upanje. Upanje, da bo naslednje leto bolje.




Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi