Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

DKPŽ Dobrova - Polhov Gradec - Horjul v Bruslju

Na povabilo Zveze kmetic Slovenije se je nekaj članic DKPŽ Dobrova - Polhov Gradec - Horjul udeležilo 3. konference mladih kmetov v Evropskem parlamentu.
Naslov konference je bil "Mladi zagotavljajo stabilnejšo rast za evropsko prihodnost". Namen reforme skupne kmetijske politike je izboljšati pogoje za delo mladih kmetov. Evropski poslanec dr. Milan Zver, organizator 3. konference mladih kmetov v Bruslju, je povedal, da je v Evropski uniji 7 % kmetov mlajših od 35 let, v Sloveniji pa je kmetov te generacije le za 4 %, medtem ko je tretjina starejših od 65 let. Konference so se udeležili tudi slovenski in makedonski minister za kmetijstvo in okolje, Dejan Židan in Ljupčo Dimovski, članici odbora za kmetijstvo pri Evropskem parlamentu ter predstavniki Evropske komisije in CEJA (Evropskega komiteja mladih kmetov). Iz Slovenije nas je bilo na konferenci navzočih okoli 80 članov, in sicer s strani Zveze kmetic Slovenije in Zveze slovenske podeželske mladine. Med nami je bil tudi predsednik Zveze slovenske podeželske mladine, Rok Roblek.

Poleg Evropskega parlamenta smo si ogledali mesto Bruselj in Atomium. Atomium je spomenik, ki so ga zgradili za potrebe bruseljske svetovne razstave leta 1958. Njegov stolp meri 102 metra. Sestavlja ga devet jeklenih krogel, ki so med seboj povezane kot 165-milijardkrat povečana osnovna celica jeklenega kristala. Zelo zanimivo za ogled.

Med drugim smo si ogledali tudi kmetijo, kjer redijo belgijsko govedo, in sicer predvsem zaradi kakovostnega mesa. Lastnik kmetije nam je povedal, da so telitve tega goveda zelo problematične. Porodi potekajo predvsem s carskim rezom, krava pa ima lahko največ štiri teličke.

Na tridnevnem popotovanju smo si ogledali tudi nekdanje koncentracijsko taborišče Dachau, ki so ga ustanovili 21. marca 1933, bilo pa je prvi večji tovrstni objekt v nacističnem režimu. Eden od glavnih pobudnikov ustanovitve je bil Heinrich Himmler. Taborišče so zgradili na območju zapuščene tovarne streliva, na severovzhodnem delu mesta Dachau v južni Nemčiji. V prvem letu so tja zaprli okrog 4.800 ljudi. Na začetku so v glavnem zapirali nemške komuniste, socialne demokrate in druge, ki so kakorkoli nasprotovali nacizmu. Čez čas so "kandidati za prevzgojo" postali Jehovove priče, Romi, homoseksualci, označeni kot asocialci in kriminalci. Med jetniki pa je bilo vse več judov. V začetku leta 1937 so SS-enote ujetnike zadolžile, naj prenovijo stavbo taborišča Dachau. K delu so jih prisiljevali. Morali so zrušiti nekdanjo tovarno streliva, pri čemer so bili pod velikim psihičnim pritiskom, pogoji za delo so bili izjemno slabi. Stavbo so zgradili v sredini avgusta 1938, podoba taborišča pa se je s tem precej spremenila. Dachau je veljal za prvo "učinkovito" taborišče v tretjem rajhu, deloval pa je do leta 1945. Natančno število žrtev ne bo nikoli popolnoma znano.

 

Andreja Dolinar

 

 

 

 

Oglejte si tudi