Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Dan odprtih vrat rejcev drobnice

V soboto, 19. oktobra, je dan odprtih vrat pri rejcih drobnice že drugo leto organizirala Zveza društev rejcev drobnice Slovenije. Na različnih koncih Slovenije so rejci omogočili občanom, da so si ogledali kmetije, živali ter se neposredno pozanimali o tehnologiji reje. Obenem so imeli kmetje tudi možnost, da predstavijo svoje proizvode, ki jih prodajajo na domu ali trgu.
V okviru DRD Notranjske smo se letos dogovorili, da svojo kmetijo Pr' Zabrdnk na Koreni nad Horjulom predstavi naš član Matej Lončar. Govedorejsko usmerjeno kmetijo je pred petimi leti prevzel po starem očetu, vendar se je zaradi hribovitega in eroziji izpostavljenega terena ter zastarele tehnologije odločil za rejo drobnice. Zaradi zagotovitve ustreznejših pogojev za rejo so na novo uredili hlev. Na približno sedmih hektarjih pašnikov se pase trop 30 ovc, poleg katerih se sprehaja še okrog 50 kokoši nesnic, ki jim na vrhu hriba s čudovitim razgledom proti Barju kraljuje petelin. Gre za prosto rejo. S prestavljanjem kurnice in elektromreže jim je ves čas na voljo sveža paša. Ovce, ki se pasejo na pašnikih pod vrhom Korene, so večinoma jezersko-solčavske pasme. Matej rad eksperimentira in potem spremlja dogajanje v čredi, zato je dodal še nekaj ovc pasem texel in suffolk. Tako je trop bolj raznolik in zanimiv, predvsem pri spremljanju prirasta jagnjet in ugotavljanju njihovih pasemskih značilnosti.

Kljub temu da mu kar nekaj časa vzamejo služba in ostale dejavnosti, si najde čas še za vzgojo ovčarskih psov pasme mejni ovčar (border collie), ki jih trenira na domačih pašnikih in v posebej za to urejenih centrih. Na oblačno oktobrsko soboto nam je na kratko predstavil način dela s temi psi in pokazal, kako poteka zganjanje tropa. Navdušile so nas poslušnost, hitrost in spretnost psa. Ovce so se kot bel oblaček premikale po pašniku, saj vedo, da nimajo druge izbire. Marsikdo izmed rejcev zavida Mateju, ko pomisli na preganjanje ovc s pašnika na pašnik, v hlev ali pa nazaj domov, kadar se odločijo, da gredo malo po svoje, kar se v pozni jeseni pogosto dogaja. V luči vse pogostejših napadov velikih zveri na rejne živali v naši bližnji in daljni okolici so dobrodošli tudi vsakršno znanje in izkušnje pri delu ter vzgoji psov čuvajev. Tako bomo lažje s pomočjo paše ohranjali slovensko kulturno krajino, ki nam je bila zaupana od naših prednikov ter bomo lahko še naprej zalagali domačega potrošnika z lokalno pridelano hrano.
Prijetno druženje rejcev in obiskovalcev kmetij z drobnico bomo nadaljevali naslednjo jesen, ko se srečamo na 3. dnevu odprtih vrat rejcev drobnice. Veseli bomo, če se nam pridružite.

 

Za Društvo rejcev drobnice Notranjske napisala Simona Košir

Oglejte si tudi