Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Uspešno čiščenje grabna v Lipalci za dober pretok

Urejene struge občinskih vodotokov bistveno pripomorejo pri protipoplavni varnosti, ko nastopi spomladansko deževje. Zato je potrebno na nekaj let, ko se ob strugah razraste drevje in grmovje, to pravočasno počistiti in iz strug umakniti podrta debla in veje.
Omenjena dela so potekala konec januarja tudi v Občini Horjul, vse skupaj je trajalo dva tedna. Da bo v prihodnje pretok voda dober pa so poskrbeli pri pooblaščenem strokovnem izvajalcu del, podjetju Hidrotehnik, nadzor pa je vodil Miha Lukek, rečni nadzornik Direkciji RS za vode. Z opravljenim delom je zadovoljen: ''Pri čiščenju brežin in struge je šlo za klasični poseg, kjer je vse potekalo brez posebnosti in v skladu z zakonodajo. Pri tem je pomembno, da se pri takšnih posegih držimo dogovorjenih terminov, kdaj se lahko dela na brežinah. Delo mora biti namreč opravljeno do 15. marca zaradi gnezdenja ptic, ki živijo ob vodi.'' Ob tem je tudi poudaril, kako pomembno je, da lastniki zemljišč, kjer rastejo drevesa in grmovje ob brežinah to na nekaj let postopno počistijo in s tem omogočijo dober pretok, saj se med korenine in vejevje zapletejo naplavine, ki jih nosi voda, ki pa ob nalivih predstavljajo mehanske ovire in lahko povzročajo poplave in škodo na poljih in travnikih.

Čiščenje vodotokov je potekalo od Vrhniške ceste (pr' Skalčk) po Bukalšlem grabnu do Miklnovega mostu in od Vrhniške ceste po grabnu Kisovnik do ZOO park Rožman. S tem pa dela na vodotokih še niso končana. Na Ministrstvu za okolje in prostor že poteka pridobivanje soglasij za nadaljnje čiščenja vodotokov, in sicer grabna Šujica od Vrzdenca do Lesnega Brda in grabna Horjulka od čistilne naprave Horjul do Lesnega Brda. Urejanje in čiščenje brežin ter strug vodotokov je financirala Direkcija RS za vode. Izvajalec pa je bil koncesionar na našem področju Hidrotehnik.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi