Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
12°C
PET.
23°C
8°C
Oceni objavo

Rekonstrukcija čistilne naprave Podolnica se bliža koncu

Konec novembra so izvajalci del na rekonstrukciji čistilne naprave v Podolnici namestili elemente nove čistilne naprave. Vsi trije bazeni so narejeni iz sodobnih in preizkušenih materialov, pripeljali pa so jih iz Anglije, kjer so takšne čistilne naprave pogosta izbira za čiščenje odpadnih voda v manjših zaselkih.
Po besedah vodje projekta sama gradnja ni bila preveč zahtevna in je vse potekalo v skladu s pričakovanji, težavo je povzročal le teren in dotekajoča talna voda, ki jo je bilo potrebno vsakodnevno črpati, da ni prihajalo do sprotnega zasipavanja brežine. Oba bazena stojita na močni železobetonski temeljni plošči. 

Alfred Levstek iz podjetja F3M, kjer se ukvarjajo z večjimi in manjšimi čistilnimi napravami, je na kratko opisal, kaj ta nova pridobitev prinaša lokalno skupnost: Gre za moderno čistilno naprava, brez vrtečih delov ali električnih napeljav in je grajena zelo robustno in enostavno. Zaradi svoje zasnove in prisilnega dovajanja zraka v sistem tudi ne povzroča neprijetnega vonja v okolici. Ob pravilnem vzdrževanju ima taka čistilna naprava najmanj 25 let življenjske dobe. Spada med male čistilne naprave do 2000 enot s pritrjeno potopljeno biomaso. Gre za princip, kjer bakterije čistijo odpadno vodo, pri tem pa porabljajo kisik, ki ga vpihujemo v komoro. Naprava je sestavljena iz primarnega usedalnika, kjer se zbirajo trdni delci in posedejo na dno, nato delno prečiščena odpadna voda priteče v drugi bazen, kjer se biološko obdela z bakterijami in izteče v zadnji usedalnik, kjer se zberejo še preostale usedline in vrnejo v prvi bazen. V bistvu gre za naravni proces čiščenja, kot ga na primer poznamo pri rekah, s tem da se tu ta proces opravi bistveno hitreje.

Odpadno blato bodo predvidoma odvažali v dokončno predelavo enkrat mesečno glede na predvideno število uporabnikov.  

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi