Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Izgradnja kanalizacije in komunalne infrastrukture Žažar dobro napreduje

Na območju naselja Žažar doslej še ni zgrajene javne kanalizacije za komunalno odpadno vodo, zato imajo objekti komunalne odpadne vode večinoma speljane v neustrezne pretočne greznice. Gre za projekt, ki kljub zahtevnosti gradnje lepo napreduje, zaradi uspeha na razpisu pa bo občina prejela izdatna finančna sredstva, ki so bila odobrena konec februarja letos.
Znano je, da je Občina Horjul pristopila k izgradnji kanalizacije s čistilno napravo ter obnovi komunalne infrastrukture Žažar, ki hkrati vključuje tudi meteorno kanalizacijo, vodovod, javno razsvetljavo in ureditev ceste. Maja lansko leto je bila podpisana pogodba z izvajalcem del – Komunalne gradnje d. o. o., kjer so se dogovorili, da je rok izvedbe 365 dni. Ob tem spomnimo, da je vrednost celotnega projekta ocenjena na 2.116.406,41 EUR brez DDV in da je predvidena gradnja sistema osmih kanalov za komunalno odpadno vodo (ločen sistem) iz armiranih poliesterskih cevi (GRP).

Do sredine marca lahko potrdimo, da se dela izvajajo po terminskem planu, saj je narejenih že 6 kanalov za kanalizacijo. Trenutno se gradita še zadnja kanala. Sočasno z gradnjo kanalizacije se rekonstruira tudi meteorna kanalizacija, vodovod in javna razsvetljava. Po izvedenih omenjenih delih se bodo uredile še vse ceste z novo asfaltno prevleko. 
Želimo vas tudi obvestiti, da je Občina Horjul na Ministrstvu za okolje in prostor kandidirala za sofinanciranje investicije Izgradnja kanalizacije s spremljajočo infrastrukturo – Žažar po razpisu Zeleni prehod – Komponenta čisto in varno okolje, podukrep: Izboljšanje ukrepov na področju ravnanja z vodo in okoljske infrastrukture (C1 K3), Operacija: «Investicije v sisteme odvajanja in čiščenja odpadne vode, ki ležijo na manjših aglomeracijah od 2.000 PE« (C1 K3 IH)Z veseljem vam sporočamo, da smo 23. 2. 2023 s strani Ministrstva za naravne vire in prostor dobili odločbo o 50 % sofinanciranju upravičenih stroškov za izgradnjo kanalizacije v naselju Žažar s čistilno napravo. Vrednost izgradnje kanalizacije s čistilno napravo tako znaša 845.691,13 EUR brez DDV, tako znesek 50 % sofinanciranja upravičenih stroškov znaša 397.592,26 EUR. 
Dela potekajo po terminskem planu  prebivalcem naselja Žažar pa se ob tej priložnosti ponovno zahvaljujemo za strpnost in razumevanje ob izvedbi del.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi