Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Do domačih svežih jajc v manj kot petih minutah

Kakovostna doma pridelana hrana je dandanes dobrina, ki ima veliko vrednost. V naši občini je kar nekaj odličnih pridelovalcev hrane, ki se lahko pohvalijo s tem, da so se odzvali na potrebe sodobnega potrošnika in namesto kvantitete, ki je žal pogosto povezana s slabšimi standardi pridelave, odločili, da je kakovost produkta pomembnejša. Med takšne pridelovalce sodijo tudi na kmetiji, ki leži na robu Vrzdenca tik pod cesto, ki pelje v Žažar.
Rok Zalaznik, gospodar kmetije Pr' Gošavc z Vrzdenca, pojasnjuje, kako pri njih poteka pridelava domačih jajc: 'Naša glavna dejavnost je vzreja kokoši nesnic in prireja domačih jajc proste reje. Gre za točno določen standard, ki mu seveda moramo zadostiti v vseh pogledih. Prvi pogoj je seveda zunanja paša, drugi pa da je na eno kokoš nesnico zagotovljeno vsaj 4 kvadratnih metrov površine. Na naši kmetiji imamo za ta namen ograjen velik travnik površine 2500 kvadratnih metrov, kjer se vse naše kokoši lahko čez dan mirno sprehajajo, tekajo sem ter tja in iščejo pašo. Čez noč pa so varno nastanjene v hlevu, kjer imamo tudi krmilnike in pitnike. Kokoši so tako lahko ves čas aktivne, na soncu oziroma svežem zraku. Na njihovem dnevnem meniju imajo ves čas dovolj kakovostne krme, kjer prevladujeta koruza in ječmen.'

Jata kokoši šteje 438 nesnic, kar pomeni, da vsak dan iz kmetije razvozijo po več kot 400 svežih jajc najvišje kakovosti. Od njih odkupujejo jajca zadruge in nekatere trgovine, med drugim tudi trgovina M Orel. Do svežih jajc pa lahko pridete tudi sami. Kratek izračun oddaljenosti od jajcemata, ki se nahaja v preddverju pošte v centru Horjula, je za večino občanov oddaljen manj kot pet minut vožnje z avtomobilom, če pa ste doma prav v Horjulu, pa je do jajcemata lep sprehod. Zakaj to pišemo? Zato ker je danes v času globalizacije na videz vse na dosegu roke in se premalo zavedamo pomena domače, torej lokalno pridelane hrane. Ta jajca so zjutraj pobrana in nato še isti dan v jajcematu ali na policah trgovine in se niso pripeljala iz drugega konca Slovenije ali celo iz katere od sosednjih držav. Rejec skrbi za to, da so živali zdrave, kakovost produkta pa na najvišji ravni.

Jaca kmetije pr Gošavc lahko kupite tudi pri njih (naslov je Vrzdenec 80), po naročilu pa vam jih tudi dostavijo na dom.

Poleg kokoši in ponudbe jajc imajo v svoji ponudbi tudi kozje mleko. Tega pridelajo okrog pet litrov dnevno. Čredi koz pa delajo družbo tudi ovce, ki jih gojijo tudi za pridelavo volne. Tudi ta reja živalim omogoča dostojno življenje, dovolj gibanja in paše na prostem.

Za vse dodatne informacije ali naročilo lahko pokličete na 051 214 715, kmetijagosavc@gmail.com spremljate pa jih lahko tudi njihovi facebook strani.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi